23.09.2011

Akşam Uydu Düşebilir!

NASA'ya ait araştırma uydusunun akşam saatlerinde Dünya'ya düşmesi beklenirken, risk bölgeleri arasında ABD'nin yer almadığı açıklandı.

 Dünya'ya bugün düşmesi beklenen minibüs büyüklüğündeki eski Amerikan meteoroloji uydusunun akşam saatlerinde atmosfere gireceği bildirildi.

 Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) son hesaplamalarına göre, 6,3 ton ağırlığındaki "Upper Atmosphere Research Satellite" (UARS-Yüksek Atmosfer Araştırma Uydusu) TSİ 19.00 ila 01.00 arasında atmosfere girecek.

 NASA, atmosfere girdikten sonra yüksek sıcaklık ve sürtünmeyle iyice küçülmesi ve 26 parçaya ayrılması beklenen uydunun Kuzey Amerika'ya düşmeyeceğini belirtti.

 1991'de uzaya gönderilen uydunun parçalarından birinin yüzde 90'ını ikamet dışı olan Dünya'da bir insanın üstüne düşme olasılığının hala 3 bin 200'de 1, diğer bir deyişle yüzde 0,03 olduğunu yineleyen NASA, riskin son derece az olduğu uyarısını tekrarladı.

 Ancak The Guardian gazetesi, tehlikenin küçümsenmemesi gerektiğini yazdı. Bir köpekbalığı saldırısında ölme riskinin 11 milyonda bir olduğunu hatırlatan gazete, ''Jaws filminden korkanlar varsa, bir de üzerlerine uydu çarpması riskini düşünsünler.'' diyor.

 2005'te kullanım dışı kalan uydudan 450 kg civarında geriye kalan parçaların düştükten sonra 800 km uzunluğunda bir alana yayılması bekleniyor.

[NTV]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...