23.10.2011

Van'da 7.2'lik Deprem



Van'da dün meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde il merkezinde ve Erciş'te en az 217 kişi hayatını kaybetti, 1090 kişi yaralandı. 

Enkaz altında kurtarılmayı bekleyen çok sayıda insan bulunuyor. Arama kurtarma çalışmaları ise zor şartlar altında devam ediyor.

Ambülans, temiz su ve gıda sıkıntısı yaşandığı, yer yer halkın kurtarma ekiplerine yardımcı olduğu, iş makinaları olmaksızın enkazı kazmaya çalıştıkları belirtiliyor Depremin ardından, artçı sarsıntılar gece boyunca devam etti. Vatandaşlar, geceyi valilik bahçesinde, parklarda, binalardan uzak boş alanlarda ve Et-Balık Kurumu bahçesinde kurulan çadır kentte geçirdi.

Basında Van Depremi : TIKLAYINIZ

Hava sıcaklığının 1 - 2 santigrat derece olduğu Van ve Erciş'te halkın bir kısmı ateş yakarak ısınmaya çalıştı. Anadolu Ajansı'nın İl Afet Acil Durum Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen yaklaşık 650 kişilik arama kurtarma ekipleri Erciş ilçesinde, Azerbaycan ve İran ekiplerinin yer aldığı yaklaşık 300 kişilik ekip de Van'da çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Turkcell Genel Müdürlüğünce, 3 adet mobil uydu 1 iletişim aracının gönderildiği, Antalya'dan ise 4 ton gıda ve 7 bin kişilik kumanyanın Van'a doğru yola çıktığı öğrenildi. Diğer illerden yola çıkan arama kurtarma ekiplerinin de sabah saatlerinde bölgeye ulaşacağı ve çalışmalara destek vereceği kaydedildi.



BDP il başkan yardımcısı Nazmi Gür ise BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, Erciş'te devletin koordinasyonsuzluğuna vurgu yaparak 'arama kurtarma faaliyetleri açısından devletin enkaz altında kaldığını' söyledi. Arama kurtarma çalışmalarının çok cılız olduğunu, çoğunlukla yerel ekiplerin hizmet verdiğini belirten Gür, çadırkent kurma çalışmalarının da başladığını, ancak yeterli çadır kurulup kurulmayacağını henüz bilemediklerini ifade etti.

Türk Kızılayı, 96 kişilik uzman ekibinin deprem bölgesine ulaştığını belirtirken, Erciş stadyum alanında da çadır kent kurma çalışmalarının devam ettiğini bildirmişti. "Günün siyaset değil, kurtarma günü" olduğunu söyleyerek yetkililere işbirliği önerdiklerini anlatan Gür, Erciş'te halkın ilk geceyi sokakta ve çadırsız geçirdiğine dikkat çekti. Kendilerinin kriz masası oluşturduklarını, çevre illerden yardım talep ettiklerini dile getiren BDP il başkan yardımcısı Gür, Diyarbakır belediyesinin arama kurtarma ekibinin de bölgede hizmet vermekte olduğunu belirtti. Erciş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan BBC Türkçe'ye yapılan açıklamada Erciş'teki durumun bir hayli ağır olduğu ifade edildi.

Bakanlar Kurulu saat 14'de toplanarak deprem sonrası alınan önlemleri değerlendirecek.

Eğitime bir hafta ara Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, öğrencileri memleketlerine yönlendirme işlemlerini tamamladıklarını belirterek, 4 binin üzerinde öğrenciyi evlerine gönderdiklerini bildirdi.

Battal, eğitime verilen 1 haftalık aranın gerekirse uzatılacağını ifade etti. Deprem başta Van olmak üzere bölgedeki şehirlerde, ayrıca İran, Ermenistan ve Azerbaycan'da da hissedildi.

Dün bölgeyi ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, birçok ülkeden arayanlar olduğunu belirterek "Gerek, ABD, Almanya, Azerbaycan, şu anda Azerbaycan büyük bir ekibiyle, bir uçağını gönderdi ve bunların hepsi tam donanımlı kurtarma ekipleri.

Şu anda Van Havaalanı'na indiler ve Erciş'e kendilerini yönlendirdik. Orada bu çalışmalara katılacaklar." dedi. Erdoğan, aynı şekilde Bulgaristan, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Gürcistan, İngiltere, İran, İsviçre, İsrail, Japonya, Kanada, Kore, Macaristan, Pakistan, Polonya, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Yunanistan, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, NATO'dan yardım talebi geldiğini, ihtiyaç olması halinde bu ülkelerden talepte bulunulacağını kaydetti.

Bu arada Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Sefa Mermerci, deprem sonrası Van M Tipi Cezaevi yönetimi tarafından bahçeye çıkarılan bazı tutuklu ve hükümlülerden bazılarının ailelerine ulaşmak için yıkılan bahçe duvarından dışarı çıktığını, bir süre sonra bir bölümünün geri döndüklerini bildirdi.

[BBC]
[NTV]
[Radikal]
[CNN]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...