21.05.2011

Tehlikeli bir misafir var!

Uzmanlar uyardı: Akdeniz'de 'göçmen denizanası' türünde patlama var. Vücuda temas ettiğinde kalp krizine bile yol açabiliyor.

MUĞLA - Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Kızıldeniz’den Akdeniz’e ‘göçmen denizanası’ olarak bilinen ‘Rhopilema’ türü denizanasının geldiği uyarısında bulunarak, “Bu tür, şu an patlama oluşturmuş durumda. Vücuda temas ettiği zaman yakıcı zehirlerini derinin altına geçiriyor ve o insanda kalp krizine, aşırı acıya neden olabiliyor” dedi.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, ‘1. Ulusal Denizanası Çalıştayı’nı Bodrum’da gerçekleştirdi. Çalıştay bitiminde gazetecilere açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Turan, Akdeniz’de balıkçıların ağlarına takılan avın yüzde 90’ını denizanalarının oluşturduğunu belirterek, “Çalıştayda bir milat oluşturuldu. Hem ulusal hem uluslararası düzeyde tartışmak, belli projeler ve çalışma grupları oluşturmak için böyle bir girişimde bulunduk” diye konuştu. Prof. Dr. Cemal Turan, şunları söyledi: “Şu an, mesela Akdeniz’e Kızıldeniz’den gelen bir tür var. Bu tür, şu an patlama oluşturmuş durumda. Vücuda temas ettiği zaman yakıcı zehirlerini derinin altına geçiriyor ve o insanda kalp krizine, aşırı acıya neden olabiliyor. Öncelikle doktora gidilmeli. Acil önlem olarak kesinlikle tatlı su değil kuru kum konmalı. Çünkü su yayılmasını ve acının artmasını sağlar. Amonyak dökülebilir ya da temas eden bölgeye sirkeli su sürülebilir. Bunun yanında alerjik ilaçların mutlaka kullanılması gerekiyor.”

Tuzlu su şart
Rhopilema’yla temas edildiğinde dokunulan bölge hemen deniz suyuyla hafifçe yıkanmalı. Kesinlikle tatlı su veya buz kullanılmamalı. Temas eden bölge sirke ya da yüzde 40-70’lik alkol veya amonyak ile yıkanarak ilk müdahale yapılmalı. Acı, şişlik, kaşıntı ya da yanma devam ederse doktora başvurulmalı. (aa)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...