9.05.2011

Kütahya’da siyanür paniği

Gümüş üretimi yapılan Eti Gümüş A.Ş.’ye ait tesisteki üç kademeli siyanürlü atıksu barajındaki setlerden biri çöktü, ikincisi de zarar gördü. Üçüncü set de çökerse bölge siyanüre boğulacak

Kütahya merekezine 34 kilometre uzaklıkta gümüş üretimi yapılan Eti Gümüş A.Ş.’nin tesislerindeki siyanürlü atıksuyun depolandığı barajın birinci kademesindeki sette önceki gün çökme meydana geldi. Çökmeyle birlikte ikinci set de zarar gördü, siyanürlü sular üçüncü set tarafından tutuldu.

Tesislerdeki üretim Kütahya Valisi Kenan Çiftçi’nin talimatıyla durduruldu. Çiftçi, Kriz Masası oluşturduklarını belirterek, “Tesislerde Ankara’dan gelen uzman ekip incelemelerde bulunuyor” dedi.

15 milyon metreküp
Tesislerde incelemelerde bulunan endüstri mühendisliği alanında profesör olan MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, “Baraj 25 milyon metreküp atık kapasitesine sahip. Bunun yaklaşık 15 milyon metre küpü dolu. Şu anda besleme kaynağı kesildiği için tehlike görünmüyor” diye konuştu.

Köylüler gergin
Ankara’dan gelen Çevre ve Orman Bakanlığı uzman ekipleri tesiste incelemelerini sürdürürken, yetkilileri de baraj setlerini güçlendirme ve dolgu çalışmaları yapıyor.

Civar belde ve köylerde oturan yaklaşık 200 kişi dün tesisin önünde toplandı. Köylülerle şirketin özel güvenlik görevlileri ve jandarmalar arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Tesise yakın yerleşim yerleri olan Aliköy Beldesi ile Gümüş, Kızılcakaya, Dulkadir ve Karaağaç köylerinde oturanlar, “Bu baraj patlarsa bölgede ne bir bitki kalır ne bir hayvan. Hatta evlerimiz de siyanürlü su altında kalır. Aldığımız bilgilere göre baraj sekterinde bir ay önce sızıntı olmuş. Buraya 4-5 metrelik set ilavesi de yapmışlar” diye konuştu.

Olaya tepki gösteren bölge halkı ile tesisin özel güvenlikleri arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

‘Sonuçları hayal bile edemeyiz’
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir: Barajın tamamı çökebilir. Böyle bir durumda o bölge tamamen tahliye edilmek zorunda kalır. Aksi takdirde yaşam imkanı kalmaz, belki de yüzlerce insan ilk etapta hayatını kaybedecek, tarım kalmayacak. Bu olay, dünyanın en önemli olaylarından biri haline gelebilir. Dış setin de yıkılma ihtimali ortaya çıktı. Barajın bütün duvarları yıkılıyor, son duvar da yıkılırsa sonuçları hayal edemeyeceğimiz boyutlara ulaşabilir. Bu siyanürün çok küçük miktarı bile zehirliyor. Şu anda insanı zehirleyen miktarın 125 katı bir kirlilik söz konusu.
ANKARA AA

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...