30.09.2009

Filipinlerde Ketsana Kasırgası : 331 Kişi Öldü

Ketsana kasırgasının ardından Filipinler hala yaralarını sarmaya çalışıyor. Kamboçya ve Vietnam'da da etkili olan kasırga nedeniyle 331 kişi hayatını kaybetti.

Filipinler'den sonra Vietnam'ı da vuran Ketsana kasırgasında hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 331'e çıktı. Kasırga Kamboçya'da da etkili olmaya başladı.

Son yayımlanan sayılar, Filipinler'in başkenti Manila'yı harap eden Ketsana'nın bu ülkede 246, Vietnam'da 74 ve Kamboçya'da da 11 kişinin ölmesine neden olduğunu gösteriyor.

Filipinler'i terk ederken güçlenen Ketsana'nın, ayrıca Vietnam'ın orta kesimlerinde 12 kişinin kaybolmasına yol açtığı ve Vietnam makamlarının nehirlerdeki su seviyesinin artmasından ve sellere yol açmasından endişe ettikleri kaydedildi.

UNESCO'nun koruması altında bulunan Hoi An kentinin dünden beri sular altında bulunduğu ve kentin tarihi merkezine ulaşımın sadece tekneyle mümkün olduğu belirtiliyor.

Vietnamlı yetkililer, dün Ketsana'nın Vietnam sahillerine hızla yaklaşması üzerine 350 bin kişiyi tahliye ettiklerini açıklamıştı. Devlet televizyonuna göre, ülkenin dağlık bölgelerinde halen çok sayıda insan mahsur durumda bulunuyor.

Vietnamlı bir yetkili, kasırganın Vietnam kıyılarını dün öğleden sonra vurduğunu, akşam saatlerinde Vietnam'ı terk edip Kamboçya'ya geçtiğini söyledi.

Ketsana kasırgasında yaklaşık 170 bin evin yıkıldığı ya da hasar gördüğü, ekinler ve sulama sisteminin zarar gördüğü kaydedildi.

KAMBOÇYA'DA 9 ÖLÜ VAR
Ketsana kasırgasının etkili olduğu diğer bir ülke olan Kamboçya'da ise, yetkililer 11 kişinin öldüğünü bildirdi.

Kasırganın, özellikle ülkenin orta kesiminde etkili olduğunu belirten Ulusal Afet Komitesi yetkililerinden Ly Thuch, Kampong Thom bölgesindeki onlarca evin yıkıldığını, en az 29 kişinin yaralandığını söyledi.

Ly Thuch, başkent Phnom Penh'in 130 kilometre kuzeyindeki Kampong Thom'u vuran kasırganın satte 145 kilometre hızla ilerlediğini de kaydetti.

LAOS'A ULAŞIRKEN HIZINI KESTİ
Bu arada Laos'a ulaşan Ketsana'nın hızının kesilerek tropikal depresyon derecesine indiği, bölgede hafif yağmur görüldüğü, sabah debileri yükselen nehirlerin sularının normal seviyesine düşmeye başladığı bildiriliyor.

FİLİPİNLER HALA YARALARINI SARMAYA ÇALIŞIYOR
Öte yandan, Ketsana kasırgasının hafta sonu vurduğu Filipinler'de halen sel ve toprak kaymalarının etkili olduğu, ölü sayısının da 246'ya yükseldiği bildirildi.

Başkent Manila ve çevresinin 'ulusal afet bölgesi' ilan edildiği, yaklaşık 2 milyon kişinin evsiz kaldığı Filipinler'de Devlet Başkanlığı Sarayı da afetzedelere yardım merkezlerinden biri olarak kullanılmaya başlandı.

AMERİKAN ORDUSU DA KURTARMA ÇALIŞMALARINA KATILACAK
Filipin ordusu ile ortak tatbikatlar için Filipinler'de bulunan Amerikan ordusunun, Ketsana fırtınasının neden olduğu selden etkilenenleri kurtarma operasyonlarına katılacağı bildirildi.

Manila'daki Amerikan büyükelçisi Kristie Kenney, iki ülkenin ordusunun yapacağı uzun süreli ortak tatbikatların kurtarma operasyonlarına dönüştürüleceğini ifade etti.

Filipinler'deki makamlar, pazartesi günü uluslararası yardım talebinde bulunmuştu.

[NTV]

Pasifik'i Deprem ve Tsunami Vurdu, Ölü Sayısı 113'e Yükseldi

Güney Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkesi Amerikan Samoası açıklarında meydana gelen 8,3 şiddetindeki deprem ve onu izleyen tsunami şu ana dek 113 kişinin ölümüne yol açtı.

Güney Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkesi Amerikan Samoası açıklarında meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki şiddetli depremin yol açtığı tsunami, 113 kişinin ölümüne neden oldu.

Batı Samoa'ya bağlı Apia'da ve Amerikan Samoası'na bağlı Pago Pago'yu yaklaşık 1.5 metrelik dalgalar vurdu.

Yetkililere göre 65 bin nüfuslu adada şu ana kadar 90 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Ölü sayısının daha da artmasından korkuluyor.

Amerikan Samoası'nın güneybatısında meydana gelen ve 33 kilometre derinlikte oluşan depremin büyüklüğü önce 7,9 olarak açıklanmıştı. Ardından pasifik tsunami merkezi depremin büyüklüğünü 8,3'e yükseltmişti.

Batı Samoa'nın bazı yerlileri, Radio New Zeland'a yaptıkları açıklamada, büyük bir sarsıntı hissettiklerini ve yetkililerin yüksek yerlere çıkmaları tavsiyesinde bulunduklarını söylediler.

Amerikan Samoası'ndan bir yetkili de, Fox televizyonuna, sarsıntıyı 5 dakika boyunca hissettiği açıklamasını yaptı.

ABD toprağı Amerikan Samoası'nın Valisi Togiola Tulafono, bölge açıklarında denizin altında meydana gelen deprem nedeniyle 50 kişinin de yaralandığını söyledi.

Okyanuslarla ilgili bir konferans için Hawaii'de bulunan Tulafono, Amerikan Samoası'nın en büyük adası olan Tutuila'nın güneyinin harabe haline geldiğini belirterek, yol ve köprülerin zarar görmesi nedeniyle ulaşılmakta güçlük çekilen adanın batısından bilgi alındığında ölü sayısının daha da artabileceğini ifade etti.

[NTV]

Endonezya'da ölü sayısı 1000'i aşabilir

Sumatra Adası yakınlarında meydana gelen depremde yüzlerce ev yıkıldı. İlk belirlemelere göre 75 kişi ölürken, sayının bini aşabileceğini açıklandı. Yine binlerce kişi enkaz altında.

Endonezya'nın Sumatra adasındaki Padang kenti açıklarında meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki depremde yüzlerce binanın yıkıldığı, binlerce kişinin ise enkaz altında olduğu belirtildi.

Denizin 85 kilometre altında meydana gelen depremde, ilk belirlemelere göre 75 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre binlerce kişi de enkaz altında.

Endonezya Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi Başkanı Rüstem Pakaya, deprem felaketinin ardından ölü sayısının 1000'i aşabileceğini söyledi.

Pakaya, yaralıların tedavisinde destek sağlamak üzere deprem bölgesinde bir hastane kurulacağını ve sağlık ekiplerinin komşu şehirlerden, bölgeye doğru hareket ettiğini söyledi.
Haberin devamı ↓reklam

Depremin tetiklediği heyelan sebebiyle, deprem merkezine kara yolu ile ulaşım kesildi. Elektrik ve iletişim ağı da çökmüş durumda.

Görgü tanıkları da depremde aralarında otellerin de bulunduğu birçok binanın yıkıldığını, bazı binalarda yangınların çıktığını, köprülerin tahrip olduğunu, muhtemelen su borularının patlaması yüzünden caddelerin sular altında kaldığını söylediler.

TSUNAMİ ALARMI KALDIRILDI

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi ile Japonya Meteoroloji Kurumu, Endonezya, Malezya, Hindistan ve Tayland için önce tsunami alarmı verdi. Ancak bu alarm daha sonra kaldırıldı.

Depremin geniş bir alanda hissedildiği, komşu Singapur'da da yüksek binaların tahliye edildiği bildirildi.

DÜNYANIN EN AKTİF FAY HATLARINDAN BİRİ
Batı Sumatra vilayetinin başkenti olan Padang, dünyanın en aktif fay hatlarından biri üzerinde bulunuyor.

Jeologlar öteden beri, 900 bin nüfusu bulunan Padang'ın günün birinde büyük bir depremle yıkılabileceğini söylüyor.

2004'TEKİ DEPREM İLE AYNI FAY HATTINDA

2004'te Endonezya'nın Aceh eyaleti açıklarında meydana gelen şiddetli deprem ve ardından meydana gelen tsunamide, çoğu Endonezya'da olmak üzere 232 bin kişi ölmüştü.

Filipinler, Vietnam ve Kamboçya ise Ketsana kasırgasının etkisi altında. Kasırga ve meydana gelen seller nedeniyle 331 kişi hayatını kaybetti.

[NTV]

21.09.2009

Domuz Gribi Anarşi Yaratabilir!

Birleşmiş Milletler'in domuz giribiyle ilgili son raporu korku yarattı. Rapora göre, zengin ülkeler fakir ülkelere domuz giribi ilacı ve para yardımında bulunmazsa fakir ülkeler isyan edecek ve dünyada anarşi çıkacak!


Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün ortak yaptığı açıklamaya göre fakir ülkelere aşı yardımı yapmak çin yaklaşık 900 milyon pounda ihtiyaç var ve bu yardım geciktiği takdirde hastalığa bağlı kayıplar yüzünden fakir güney ülkelerindeki halk anarşi çıkarabilir.
İngiliz The Guardian Gazetesi’nin Observer ekinde yayımlanan Rajeev Syal imzalı makaleye göre, aşı gönderilmeyen pek çok ülkede milyonlarca kişi H1N1 virüsü yüzünden hayatını kaybedecek, bu ülkelerin zaten çok kötü olan ekonomi ve sağlık sistemleri de çökecek ve kaos başlayacak. 47 sayfalık raporda, “Domuz gribi aynı zamanda insanlık için büyük bir imtihan olacak” deniliyor ve tüm hükümetlerin ortak bir savunma politikası geliştirerek, fonları paylaşarak domuz gribinden halklarını korumaları öneriliyor. Rapora göre Küba, Bolivya, Kongo, Bengladeş, Kuzey Kore gibi ülkeler tehdit altında. (The Guardian)

[Radikal]

9.09.2009

İstanbul'da sel felaketi: 23 ölü

Dün Trakya'yı esir alan ve 7 cana mal olan felaket bugün İstanbul'u vurdu. Marmara Bölgesi, 17 Ağustos depreminden beri ilk kez bu boyutta bir felaket yaşıyor. Pameks Tekstil Fabrikası'na servisle gelen 7 kadın çalışan bir anda sele kapıldı. İkitelli TIR parkında uyuyan 6 şoför uykularında can verdi. İkitelli ve Halkalı'da 7 ceset bulundu. Dün de Çatalca ve Silivri'de 3 kişi hayatını kaybetmişti. İki günde 30 can alan felaket havalimanına ulaşımı felç etti. 8 kişi ise kayıp... İkitelli'de araçlarında mahsur kalanlar hala kurtarılmaya çalışılıyor...

20 KİŞİ BURADA ÖLDÜ

İKİTELLİ'DE SEL FELAKETİ

SÜRÜCÜLER KURTARILMAYI BEKLİYOR

ARAÇLAR YOLLARDA MAHSUR KALDI / VİDEO


Pazar günü yapılan sel alarmına rağmen dün Silivri'yi vuran yağmur bugün etkisini İstanbul'da gösterdi. Trakya'da 7 cana mal olan sel, şu ana kadar İstanbul'da 23 kişinin ölümüne neden oldu. 8 kişi ise kayıp....

SERVİSTEN ÇIKAMADILAR

İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada bir kişinin sel sularında öldüğü belirtilirken, Halkalı Pameks Tekstil'e servis aracıyla gelen işçilerden 7 kişi araç içinde sel sularında boğuldu.

ŞOFÖRLERİ UYKUDA YAKALADI

İkitelli TIR garajında araçlarında uyuyan tır şoförlerinden 6 kişinin boğularak öldüğü 50 kişinin ise yaralı olarak kurtarıldığı belirtiliyor. Halkalı'da bir başka tekstil firmasında ise 2 kişinin cesedine ulaşılırken, İkitelli ve Halkalı 5 ceset sudan çıkarıldı. Dün de Silivri ve Çatalca'da 3 kişi sel sularına kapılarak yaşamını yitirmişti.

Bu sabah başta İkitelli Basın Express yolu olmak üzere, Arnavutköy, Sultangazi, Bağcılar, Eyüp, Esenler, Bahçelievler, Başakşehir, Büyükçekmece ilçelerinde su baskınları ve sele neden oldu. Ayamama Deresi, Tavukçu Deresi, Papaz Dereleri taştı.

Son yılların en büyük yağışını alan bölgeye saatte metrekareye 90 kilogram olarak ölçüldü. Eylül ayı ortalaması 45 kg iken, Çarşamba sabahı İkitelli bölgesine 1 saatte 90 kg yağış düştü.

AYAMAMA DERESİ TAŞTI YÜZLERCE İŞYERİ VE ARAÇ SU ALTINDA

Silivri’de başlayan ve sel baskınlarına neden olan yağış bu kez İstanbul’u vurdu. İstanbul’da İkitelli, Güneşli, Küçükçekmece, Gaziosmanpaşa, gibi semtlerde yüzlerce ev ve işyeri taşan derelerin getirdiği suların altında kaldı. İkitelli Basın Ekspres Yolu Ayamama Deresi’nin taşmasıyla işe giden servis ve belediye otobüsleriyle özel araçları sular altında bıraktı. Araçların ve otobüslerin üzerlerinde mahsur kalan vatandaşlar kurtarılmayı beklerken, İstanbul’un çeşitli semtlerinden binlerce vatandaş itfaiyeden su baskınları için yardım istedi.

[Hürriyet]

At least 23 people have been killed and a number of others are missing after flash floods in north-west Turkey.

The flooding struck districts in and around Turkey's largest city of Istanbul, swamping houses and roads.

Cars were swept away and some drivers were trapped inside their vehicles. TV pictures showed roads near Istanbul's main airport submerged by deep water.

The flooding was caused by two days of torrential rainfall - the worst in 80 years.

'Disaster'

As waters rose, police and military helicopters rescued people from rooftops in Istanbul and its suburbs. Boats were also deployed to move stranded people to safety.

My friend got stuck in the truck after the water rose all at once. The vehicle stopped working after filling with water. We rescued him with a winch
Kamil Coskun, Istanbul resident

The worst flooding was in low-lying areas in the western (European) part of the city straddling the Bosphorus Strait, which divides Europe from Asia.

Istanbul's Deputy Governor Hikmet Cakmak described the scene in the Ikitelli district as a "disaster", Turkish media report.

"My friend got stuck in the truck after the water rose all at once. The vehicle stopped working after filling with water. We rescued him with a winch," resident Kamil Coskun told Reuters in Ikitelli.

Roads, homes and farming land were submerged in nearby towns and at least two bridges collapsed.

"We are saddened by the loss of lives. There are still some people missing and we are searching for them," Turkish Procurement Minister Mustafa Demir was quoted as saying by the Associated Press.

The flooding was caused by torrential rainfall that has been lashing the area since Monday. It has been reported in Turkey that one area received 24cm (10in) of rain in just two hours.

More rain is forecast for north-western Turkey in the coming days.

BBC correspondent David O'Byrne, in Istanbul, said he was kept awake for two hours during the night by "thunder and lightning and very heavy rain".

But he said that the centre has not really been affected by flooding.

8.09.2009

Marmara'da Sel

İstanbul’daki sağanak yağmur, Silivri ve Çatalca’da büyük bir yıkıma neden oldu. Birçok ev ve işyeri sular altında kaldı. Arabalar yollarda sürüklendi, tekneler karaya çıktı. Selde 1 kişi yaşamını yitirdi, 1 çocuk kayboldu.

Marmara'da etkili olan sağanak yağmur, İstanbul'u da vurdu.

Dün geceden itibaren yağan sağanak yağmur Silivri'de yaşamı olumsuz etkiledi. Yağış, ilçeye bağlı Merkez Mahallesi, Kumburgaz, Yeni Mahalle, Selimpaşa, Denizkent, Başkent, Basınkent, Koyukent ve Kıyıkent sitelerini etkiledi.

Evlerini su basan bazı vatandaşlar kendi imkanları ile suyu tahliye etmeye çalışırken, bazıları da sel tehlikesine karşı eşyalarını kamyonlara yükleyerek evlerini boşalttı.

Selimpaşa TEM Otoyolu bağlantı yolunun en çukur bölümü, şiddetli yağış nedeniyle yakınından çeken derenin taşması sonucu sular altında kaldı.
Haberin devamı ↓reklam

Yolun bir bölümü çökerken, derenin taşmasıyla oluşan sel suları yolun karşı tarafında bulunan evlere doğru aktı ve evleri yer yer bir metreye varan sularla doldurdu.

HELİKOPTERLER AĞAÇLARDAN KURTARDI

Evlerinde mahsur kalan vatandaşlardan bazıları balkon ve çatılara çıkarak, bazıları da ağaçlara tırmanarak sel sularından korunmaya çalıştı.

Bölgede mahsur kalan yüzlerce kişinin kurtarılması için yoğun bir çalışma yapılıyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve 1. Ordu Komutanlığı'na bağlı birer helikopter de mahsur kalan vatandaşları çatılardan, balkonlardan ve ağaçlardan kurtardı.

Evlerinde mahsur kalanları kurtarmak için İstanbul İtfaiyesi ve Silivri Belediyesi'ne bağlı ekiplerce de çalışmalar yürütülüyor. Sivil Savunma ekipleri de evlerinde mahsur kalanları botlarla kurtarıyor.

Görgü tanıkları, denizle sel sularının birleşmesi sonucu 20-30 metre genişliğindeki kumsalın da sular altında kaldığını, çok sayıda aracın da sel sularıyla denize sürüklendiğini kaydetti.

Bu arada, arama çalışmaları sırasında kaybolan bir kişinin cesedine ulaşıldı. Bir çocuğun da kaybolduğu belirtildi.

Bölgede E-5 Karayolu ve TEM Otoyolu, geliş ve gidiş olmak üzere bir süre trafiğe kapandı.

ÇATALCA'DA HASTANEYİ SU BASTI
Kuvvetli yağış Çatalca'da da etkili oldu. Ferhatpaşa Mahallesi, Kaleiçi Mahallesi, Elbasan Köyü, Muratbey Belediyesi, Gökçeali Köyü, Subaşı Köyü, İzzettin Köyü ve İnceğiz Köyü yağmurdan etkilendi.

Çatalca Devlet Hastanesi'nin bazı polikliniklerini su basarken, önündeki yollarda da su göletleri oluştu.

Çatalca merkezindeki Seyfi Demirsoy Caddesi'nde bazı evler su baskınından zarar gördü, bazı araçlarda da hasar oluştu.

Çatalca'ya bağlı Gökçeali Köyü'nde sular altında kalan bir köprü kullanılamaz hale geldi.

Silivri ve Çatalca'daki sel bölgesinde itfaiye 170 personel, 47 araç, 24 bot, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü 65 personel, 33 araç, İSKİ 51 personel, 29 araç, Belediye Arama Kurtarma Birliği 10 personel, 2 bot ile kurtarma ve tahliye çalışmalarını sürdürüyor.

Bu arada, çalışmalar sırasında bir jandarma aracı ile 2 iş makinesi sele kapıldı.

Bölgeye gelen dalgıçlar da su altında arama-kurtarma çalışmalarına başladı.

[NTV]

3.09.2009

Arıların Kayboluşlarındaki Sır Çözüldü

Son yıllarda, zaman zaman ABD'de, zaman zaman Avrupa'da, arıların esrarengiz biçimde ortadan kaybolduğu yolundaki haberler sıkça gündeme geldi.



Bilim adamları ise arıların olmadığı bir dünyada, yaşamın da yok olacağı uyarısını hep yaptı.

Şimdi ise arıların esrarengiz kayboluşuna açıklık getirebilecek ilginç bir araştırmanın sonucu ortaya açıktı. Hindistan haber ajansı "Press Trust of India"da yer alan habere göre, ülkenin güneybatısında bulunan Kerala eyaletindeki baz istasyonlarının, bölgedeki bal arıları için büyük tehlike oluşturuyor.

Bunun üzerine, çevreci zooloji profesörü Dr. Sainudeen Pattazhy'nin başlattığı araştırma, cep telefonlarının, çiçeklerin özünü toplayan işçi arılarının ölümünde etkili olduğunu gösterdi. Kerala'nın çeşitli noktalarında yapılan arıkovanı ölçümlerinde, arıların azaldığı belirlendi.

Dr. Sainudeen Pattazhy "Eğer baz istasyonlarının hızla artması engellenemezse, gelecek 10 yıl içinde bölgedeki bal arılarıı tamamen yok olacak" dedi.

Patthazhy'nin yaptığı bir deneyde, bal kovanının yanına yerleştirilen cep telefonunun koloniyi 5- 10 gün içinde dağıttığı ortaya çıktı. Cep telefonunun yaydığı manyetik alan nedeniyle işçi arılarının kovana dönemedikleri gözlemlendi.

[Mynet Haber]

2.09.2009

Endonezya'daki Java Adasında 7.3 Büyüklüğünde Deprem

SON DAKİKA :
Endonezya'daki Java adası yakınlarında 7.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...