23.02.2006

Kasırgalar

Kasırgaların oluşabilmesi için birçok farklı koşulun bir araya gelmesi gerekiyor. Örneğin kasırgalar her zaman tropik iklim kuşağının geçtiği okyanuslarda meydana geliyor. Merkezi Miami’de bulunan Ulusal Kasırga Merkezi’nde meteoroloji uzmanı olarak görev yapan Chris Landsea açıklıyor: “Kasırgaları ısıyla çalışan bir makineye benzetebiliriz... Kasırgalar oluşurken tropik sıcak havayı alıp küçük bir bölgeye sıkıştırır... Bu sırada yağmur ve şimşekler oluşur... Yağmur havayı daha da ısıtır ve basıncı azaltır... Rüzgar bu alçak hava basıncının yarattığı boşluğu doldurur. Genellikle deniz suyu sıcak ve hava ona göre daha soğuksa kasırgalar daha güçlü bir şekilde oluşur...”Landsea, kasırgaların aslında birçok küçük fırtınadan meydana geldiğini belirtiyorLansea şöyle konuştu: “Bu küçük fırtınaların hepsi bir arada daire şeklinde hareket ediyor. Kasırga gücünü arttırdıkça ortasında bizim kasırganın gözü dediğimiz bir boşluk oluşuyor. Bu noktada yağmur ve rüzgarın şiddeti en üst düzeye ulaşıyor.”
Katrina KasırgasıMeteoroloji uzmanları kasırgalarının gücünü bir ila beş arasında bir skalada sıralıyor. Bir dereceli olanlar zayıf; beş dereceli olanlar güçlü oluyor. Amerika’da şimdiye kadar beşinci dereceden yalnızca üç kasırga kayda geçirilmiş. Chris Landsea, son yıllarda gücünü arttırma eğilimindeki kasırgalara küresel ısınmanın bir katkısı olup olmadığını araştırıyor. Landsea, Katrina ve Rita gibi kasırgaların Atlas Okyanusunda 25 yada 40 yılda bir oluşmasının beklendiğini söylüyor. 1970 ila 1990 yılları arasındaki kasırgaların çoğu zayıftı ve büyük hasara neden olmadılar. Ancak 1990 yılından bu yana bu durum değişti. Bugün Amerika’nın güneyinde, Meksika körfezi kıyı şeridinde büyük yerleşim alanları var... Şiddetli kasırgalar deniz seviyesinin sekiz metreye kadar yükseltebiliyor ve rakımı düşük kentlerde büyük yıkıma yol açabiliyor.

'2006'DA KASIRGALAR 2005'TEN DAHA YOĞUN OLABİLİR'
Amerikalı meteorologlar, 2006 yılında kasırgaların 2005'ten bile daha yoğun olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Federal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi (NOAA) yetkilisi Conrad Lautenbacher, ''2006'nın daha sakin bir sene olacağını söylemek isterdim, ancak bu mümkün görünmüyor. Tarihsel eğilimler, atmosferik karakteristiğin ve artan su sıcaklıklarının, daha yoğun bir kasırga mevsimi için gerekli durumları yaratmaya devam ettiğini gösteriyor'' dedi.
Milli Meteoroloji Hizmetleri Direktörü David Johnson ise, ''muhtemel yeni kasırgaların dünyayı daha güçlü vurma olasılığının çok yüksek olduğunu, bu gerçeği şimdiden kabullenmenin ve buna göre önlemler alınmasının önemli olduğunu'' kaydetti. Uzmanlar, güçlü kasırga aktivitesinin uzun yıllar boyunca Atlantik kıyılarını etkileyebileceği uyarısında da bulunurken, 1 Haziran 2005'ten bu yana Kuzey Atlantik'te 26 tropik fırtına kaydedildiğine, bunlardan 13'ünün kasırgaya dönüştüğüne, bu kasırgalardan 3'ünün, en yüksek derece olan 5 gücüne ulaştığına dikkati çekti. Milli Kasırga Merkezi (NHC), dün yaptığı açıklamada, ''Epsilon'' adı verilen tropik bir kasırga beklendiğini belirtmişti.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...