24.02.2006

Beklenen Doğal Afet : 13 Nisan 2029’da ne olacak?

Bütün uğursuz tarihler ve günler 2029’a denk geldi. Bu tarihin anlamı ne mi? Dünyaya bir göktaşının çarpma olasılığının en yüksek olduğu tarih!..
13 sayısı Batı kültürlerinde uğursuz sayılır; hele bir de bir ayın 13.gününün cumaya denk gelmesi, batıl inançları olan kişiler için bir kabustur. Astronomlar, dünyaya bir göktaşının çarpma olasılığının en yüksek olduğu tarihi hesaplayınca, işte bu tarih çıktı ortaya: 13 Nisan, Cuma, 2029.
Hesaplara göre göktaşı, dünyayı tam olarak 30.000 km yakınından sıyırıp geçecek. Fakat geçmişte yaşanan deneyimlerden, asteroitlerin her zaman beklenen rotada kalmadıkları, birkaç derecelik bir rota değişikliğinin bile çarpmaya sebep olacağı bilinmekte.
320 metre çaplı
Tahminlere göre dünyaya çarpmaması beklenen asteroitin çapı 320m ve bulutlu gökyüzünde çıplak gözle bile görülecek kadar parlak. Fakat bununla birlikte sadece Afrika, Asya ve Avrupa’dan görülebilecek.
Fakat 13’ün uğursuzluğuna inanlar rahat bir nefes alabilirler. Asteroitin dünyaya çarpacak kadar yön değiştirme olasılığı neredeyse sıfır. Bu açıdan bakıldığında bu uğursuz gün gerçek bir fırsat gününe dönüşebilir. Çünkü insanlar daha önce hiç bu kadar parlak bir asteroiti, dünyanın bu kadar yakınından geçerken izlemediler.
Korlaşmayacak kadar büyük
Asteroit 2004 MN4, 2004 Noel’inde keşfedilmiş ve bilim adamları çarpışma rotasını iki gün sonra 13 Nisan 2029 olarak hesaplamışlardı. Fakat kısa bir süre sonra göktaşının dünyaya çarpmadan sıyırıp geçeceği anlaşıldı. "Dünya atmosferini delip geçecek ve tamamen korlaşmayacak kadar büyük" diye açıklıyor asteroiti keşfeden Paul Chodas, www.raumfahrer.net sitesindeki haberde.
2004 MN4 dünyaya çarpacak olsa bile etkisi tüm dünyadan hissedilmeyecek ama önemli zararlar vereceği ve insanları öldüreceği kesin. Bilim adamları çarpışma bölgesi hakkında henüz bir tahminde bulunmadılar.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...