15.11.2011

'Wall Street'i İşgal' kampı dağıtıldı

ABD'nin New York kentinde polis, kapitalizm karşıtlarının "Wall Street'i İşgal" kampına müdahale etti.

Gece yarısı düzenlenen operasyonla kamp tahliye edilirken, 70'ten fazla kişi gözaltına alındı.
Operasyon gece yarısı başladı. Bir polis yetkilisi, tahliye operasyonunun başlangıcındaki anonsunda kampın kamu sağlığı için tehdit oluşturduğunu iddia etti.
Anonsta, işgalcilarin çadırlarını derhal kaldırmaları istendi, polise müdahale edenlerin gözaltına alınacağı belirtildi.
Polis yetkilileri, protestoculara operasyondan sonra çadırlarını getirmemeleri koşuluyla parka dönmelerine izin verileceğini söyledi. Eylemciler, operasyon sırasında "Tüm dünya sizi izliyor" sloganları attı.
Bazı eylemcilerin kendilerini ağaçlara zincirledikleri görüldü.

 Polis bu kişilerin zincirlerini kesti.
"Wall Street'i İşgal"kampı ekonomik eşitsizliği protesto için Eylül ayında kurulmuş, dünyanın birçok kentinde benzer eylemlere esin kaynağı olmuştu.
California Oakland'daki kamp dün sabah dağıtılmış, daha önce de Denver, Colorado, Salt Lake City ve Utah şehirlerindeki kapitalizm karşıtı eylem alanlarına müdahale edilmişti.
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, ikinci ayına yaklaşan kampı dağıtması için çevredeki işyerlerinin baskısı altındaydı.

'Yüzde 99'u temsil ediyoruz'

İşgal hareketi kaynakların eşit paylaşımını savunuyor ve paranın çoğunun en zengin yüzde birlik kesimin elinde olduğuna dikkat çekiyor. Protestocular, kendilerinin yüzde 99'luk kesimi temsil ettiğini söylüyor.
Oakland'da polis, kampa baskın düzenleyerek 33 kişiyi gözaltına almıştı. Polis operasyona gerekçe olarak kampta şiddet olaylarının artmasını gösterdi. Portland'daki kampta da Pazar akşamı 50 kadar kişi gözaltına alındı.
New York’un finans merkezinde başlayan, park ve meydanları işgal ederek, kapitalizm karşıtı direnişi yayma amacı taşıyan eylemler birçok Avrupa şehrinde de düzenleniyor.
Londra’da St. Paul Katedrali önünde kurulan eylem kampı bugün birinci ayını doldurdu.

[BBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...