18.12.2009

"Sizi Görüyorum"

James Cameron'ın üzerinde 11 yıl çalıştığı, son 4 sene de filmin teknik altyapısının hazırlandığı yeni filmi "Avatar" gösterime girdi.

İnsan uygarlığının fetih güdüsü, kendi gezegenini yaşanmaz hale getirdikten sonra sıra "Na'vi" lerin, yerlilerin, o muhteşem gezegenindeki maden, enerji, için kendisini gösteriyor. İnsaoğlu/kızının doğaya bakışını saldırganlık üzerinden kurması, doğayı ele geçirilecek, fethedilecek, ekonomik araca dönüştürecek bir saha olarak kurgulamasının sonuçlarını biliyoruz. Cameron, gezegenimizdeki bu vahşeti, bir başka gezegenin, doğayla son derece uyumlu yaşayan yerlilerin gezegeninde gösteriyor olması sanırım çok daha etkileyici oldu.

2154 yılında Dünya üzerinde "yeşil" hiç bir şey kalmadığı için, çoğunluk işgalci/saldırgan hissin kemikleştiği, somutlaştığı askerlerden oluşan insanların işgalci gücü yeni gezegen "Pandora" kolonisine egemen olmak, çok para getirdiği için o güzelim doğanın altındaki madene ulaşmak amacıyla emperyalist (galactic colonialism) politikalarına koyulurlar.. Eğer insanın/egemenin ihtiyacı olan bir şeyin üzerinde oturuyorsan/yaşıyorsan kaçınılmaz şekilde düşmansın..

Filmde çok açık şekilde Pandora uydusuna saldıran uygarlık Amerikan uygarlığı, Pandora kolonisinin sakinleri, yerlileri Na'vi'lerse açık bir şekilde animist kızılderililer olarak sembolize edilmiş, tabi "şok ve dehşet" operasyonu sırasında siz onları, Afgan, Irak'lı, Filistin'li olarak ta okuyabilirsiniz. İnsanlar, Pandora uydusundaki havayı doğrudan soluyamadıkları için, Yerleşkenin bilim kurulları DNA'sını kopyaladıkları Na'vi bedenine sahip "Avatar" adı verilen yapay bir bedene, bir bilgisayar aracılığı ile bağlanarak, yerlilerin yaşam şekillerini ve dillerini öğreniyorlar. Yürüme yeteneğini yitirmiş asker Jack Sully'in (Sam Worthington) ilk başta "ajan" olarak katıldığı bir görev, daha sonra Jack'i işgalci güce karşı direnişin en önemli unsuru haline getiriyor. Bu arada Hint kültüründe Avatar ; Tanrıların yeryüzüne indiklerinde kullandıkları şekil, kabuk anlamını taşıyor. Bu bilgiden hareketle, kendisine göre uygarlık/teknoloji anlamında daha ilkel olan Na'vi'lere giden insanın bu kibri kendisini Tanrı olarak kurgularken seçtiği Avatar adı oldukça anlamlı...

Pandora uydusunda kabileler olarak yaşayan, doğa ile tamamen uyumlu ve barışık humanoid, mavi renkli, insana göre oldukça uzun boylu, animist kızılderili Na'viler ellerindeki ok ve yay dışında hiç bir silaha sahip değiller, Ikran adını verdikleri ejderhamsı canlılar ile karşılıklı "seçme" anlayışına dayalı bir binit ilişkileri var, ağaçları, bitkileri, hayvanları ve üzerindeki insanları (Na'vi'ler) birbirleri ile iletişim halindeler. "Eywa" adını verdikleri bir Doğa Anne Tanrıça inancına sahipler. Doğadan enerjiyi "ödünç" aldıklarını ve öldüklerinde doğaya enerji iade ettiklerini biliyorlar. Yaşamak için bir hayvanı öldürdüklerinde tıpkı Animist kızılderililer gibi, hayvandan özür dileyen, onun canını aldıkları için içten bir üzüntü duyan kültüre sahipler.. Öte yanda "Gök İnsanları" Dünyalılar ise, herşeye egemen olma fikrini kanıksamış, "diyet kola ve kot pantolonla" kandıramayacaklarını anladıkları yerlilerin içinde yaşadıkları Büyük Ağaca ölüm yağdırıyorlar ki, altındaki "çok para" eden madene ulaşabilsinler... Filmin son 40 dakikası, yaşadıkları yeri korumak için cılız bir karşı koyuşu "teröre karşı terör o halde" mantalitesi ile yerle bir etmeye çalışan Gök İnsanlarına karşı, Eywa'nın hayvanlarının da katıldığı destansı bir direniş sergiliyorlar...

James Cameron'ın "hayatının projesi" kesinlikle büyük beklentilerinizi karşılayacak bir anlatıma ve görselliğe sahip, üstelik Bush politikalarına karşı ABD vatandaşlığını da reddeden yönetmen nefis bir politik eleştiriyi, ekolojik ruhu da filmine yedirmiş hatta onun üzerine kurgulamış. Muhakkak görmenizi istiyorum.. Çünkü Na'vi'ler "Bizi Görüyor"

İlgili Bağlatılar ;
http://www.avatarmovie.com/
IMDB Avatar (IMDB Notu : 8.7 oldukça iyi bir rakam ki daha fazlasını da hakediyor)
Radikal Gazetesi Uğur Vardan'ın Yazısı : 'Avatar'lık Onuru İnsanlığı Yenecek...

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...