9.12.2009

Dünya Bankası Raporu : İstanbul İklimi Karaman Gibi Olacak

Raporda İstanbul'un 40 yıl sonra Karaman kadar sıcak olacağı da yer alıyor.

Dünya Bankası’nın iklime ayrılan Dünya Kalkınma Raporu 2010 yayımlandı, raporda dünyada ısı artışı tehlikesine dikkat çekilirken, "Kuzey Avrupa kentleri yüzyılın ortasında Akdeniz iklimine hazır olsun" denildi, tehlikeyi sergileyen haritada da örnek olarak İstanbul’un 40 yıl sonra güneyde yer alan Karaman’ın iklimine sahip olacağı gösterildi.

Raporda yer alan dehşet senaryosuna göre, yüzyılın ortalarında Roma Lefkoşe’nin, Londra Villa Real’in, St.Petersburg Ternopol(Ukranya)’un, Berlin Chlef (Cezayir)’in, Stockholm Soria (Orta Fransa)’nın iklimine sahip olacak.
-Rapordaki bir başka bilgiye göre kentsel alanlar çevrelerindeki kırsal bölgelerden daha da sıcak olacak, çünkü çılgınca ve plansız yapılaşma şehirlerin ısıdan etkilenecek yüzeylerini artırıyor. Ankara gibi çukur ve yapılaşmanın durmadan arttığı kentlerde ısının geleceği nokta endişe yaratıyor.


Kopenhag’daki İklim Zirvesi sürerken Dünya Bankası’nın iklim raporu Türkiye’yi de ilgilendiren bir dehşet senaryosuna yer verdi. Raporda kuzey Avrupa kentlerinin yüzyılın ortalarında Akdeniz iklimine hazırlıklı olması gerektiği belirtilirken, yer alan bir haritada 40 yıl sonra İstanbul’un "Karaman ilinin iklimine" sahip olacağı gösterildi. Raporda, "Çevreleyen kırsal alanlardan 3.5-4.5 santigrat dereceye kadar daha fazla ısı üreten kent ısı adalarıyla, sıcak dalgalarının frekansları ve yoğunluklarında artış olasılığı bulunmaktadır" denilerek özellikle Ankara İstanbul gibi çarpık ve aşırı yapılaşmanın görüldüğü bölgelere uyarıda bulunuldu.

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...