16.02.2010

'Uzaylı' Arayışı Halka Açılıyor

İnsanlığın uzaya çevrilmiş kulağı olarak nitelendirilen SETI (Dünya Dışı Zeka Araştırma Enstitütüsü) kapılarını kamuoyuna açıyor.

http://www.setiquest.org/


Dünya dışı yaşam formları araştırma merkezi SETI, internet sitesi aracılığıyla elindeki bilgileri kamuoyuyla paylaşacağını duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre, sitede SETI'nin bugüne kadar elde ettiği tüm veriler ve uzayda yaşam formu aramak için kullanılan algoritma kamuoyuyla paylaşılacak. Kurum böylece amatör astronomların da dünya dışı zeki yaşam formu arama çalışmalarına destek olmasını kolaylaştıracak.

Öneri, paylaşmaya değer fikirlere yer veren TED (Technology Entertainment Design) vakfından geçen yıl ödül kazanan SETI astronomu Jill Tarter’dan geldi. Tarter geçen yıl ödülü aldığı konferansta ‘tüm dünyalıların kozmik arayışa katılması’ çağrısında bulunmuştu.

Tarter’ın fikri bir yıl sonra gerçek oluyor. Enstitü tarafından açılan www.SETIquest.org adresli internet sitesine giren herkes, şu ana kadar yapılmış tüm araştırmalara ve elde edilen verilere ulaşabilecek. Ayrıca eklenen uygulamayla yeni bulgulara ulaşan amatör astronomlar sitede açılan bölüme ulaşarak fikirlerini ve bilgilerini uzman astronomlarla paylaşabilecekler.

SETI enstitüsü elektromanyetik yayılımı bilimsel methodlarla analiz edip uzayda zeki yaşam formu bulmaya amaçlayan bir kurum olarak çalışıyor. Evrende gelişmiş uygarlıklar arayan kurum, oldukça gelişmiş sinyal alıcılar ve Berkeley VE M.I.T tarafından destekleniyor.

[NTV]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...