9.02.2010

Isınma karşıtlarını para ısıtıyormuş!

Ortalığı karıştıracak iddia: Küresel ısınma karşıtları, petrol devi ExxonMobil'in finansmanıyla iklim değişiminin insan kaynaklı olduğunu savunan bilimcilere karşı planlı kampanya yürütüyor.

Dev şirketleriyle küresel ısınmanın pimini çekenler, her şeyin insanoğlunun eseri olduğuna dair kabulü zayıflatmak için devreye parayı mı soktu? İngiliz The Independent gazetesinde yayımlanan bir makalenin iddiası bu; petrol şirketi ExxonMobil’in finansmanıyla planlı bir kampanya yürütüldüğü öne sürülüyor.
Makalede, ABD’deki Atlas Ekonomik Araştırma Vakfı ve İngiltere’deki Uluslararası Politika Ağı gibi iklim değişimi karşıtı düşünce kuruluşlarının, dünyanın en büyük petrol şirketi ExxonMobil’den yüz binlerce sterlinlik yardım aldığı belirtiliyor. Yazıya göre, iki kuruluş da iklim değişikliği fikrine karşı çıkan bilim insanlarını bir araya getirdiği uluslararası toplantılar düzenliyor.

100 bin dolardan fazla para aldı
ExxonMobil iklim değişiminin insandan kaynaklanmadığını kanıtlama çabalarında, perde arkasındaki en önemli unsurlardan biri. Şirket kayıtlarına göre Atlas Vakfı, 2008’de ExxonMobil’den bu amaçla 100 bin dolardan fazla para aldı. Bunun karşılığında iklim değişimi şüpheciliğini destekleyen 30 kadar yabancı düşünce kuruluşuna destek verdi ve geçen martta New York’ta yapılan dünyanın önde gelen iklim değişimi karşıtları toplantısının sponsorları arasında yer aldı. Yazıda, toplantıyı düzenleyen Heartland Enstitüsü’nün de son yıllarda ExxonMobil’den para alan sağcı düşünce kuruluşu olduğu belirtildi.
Gazetedeki makaleye göre, iklim değişiminin insanoğlu yüzünden olduğu görüşünü savunan bilim insanlarına karşı saldırı, geçen aralıktaki Kopenhag iklim zirvesi öncesinde, konuyla ilgili binlerce e-postanın East Anglia Üniversitesi’nden sızdırılmasından sonra arttı. Birçok iklim değişimi karşıtı, düşüncelerini desteklemek için bu sızdırılan e-postalardaki düşünceleri yayımlamaya başladı.

Sağ ideolojiye sahip insanlar
İklim değişimine şüpheyle bakan bloglar da geçen hafta, Amazon ormanlarının yok olmakta olduğu konusundaki bilimsel verilere şüpheyle bakan yazılar yayımladı.
London School of Economics’in Grantham İklim Değişimi Araştırma Enstitüsü yetkilisi Bob Ward, ‘İklim değişimine şüpheyle bakan argümanların çoğunun, (serbest) pazarda herhangi bir çevresel düzenleme yapılmasına karşı çıkan, açıkça sağ ideolojiye sahip insanlar tarafından yapıldığını’ söylüyor. Ward, petrol şirketinden aldıkları finansman sayesinde bu kişilerin görüşlerini daha çok yayabilme fırsatı bulduklarını belirtiyor.
Uluslararası İklim Değişimi Kurulu’nun eski başkanı Prof. Bob Watson da, ‘İnsan kaynaklı iklim değişimi delillerinin güvenilirliğini zayıflatmak için bazılarının planlı çaba harcadığını’, bunların özel sektörce desteklendiğinden emin olduğunu söylüyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...