23.03.2011

Japonya'da radyasyon denize yayıldı

Fukuşima nükleer santralinin yakınlarındaki deniz suyunda ve Tokyo'nun şebeke suyunda yüksek oranda radyoaktif madde tespit edildi.

TOKYO - 11 Mart'ta meydana gelen deprem sonrasında hasar gören Fukuşima nükleer santralinde yaşanan radyasyon sızıntısı denize ve şebeke suyuna da karıştı.

Ülkenin kuzeydoğu kıyılarının yakınındaki nükleer santralin yakınlarındaki deniz suyunda yüksek oranda radyoaktif iyot ve sezyum tespit edildi. Yetkililerin radyasyon seviyesini belirlemek için deniz mahsulü gıdaları test ettikleri açıklandı.

Bu gelişmenin yanısıra Tokyo'daki şebeke suyunda da radyasyona rastlandı. Hükümet yetkilileri, şebeke suyundan alınan numunelerdeki iyot miktarının 210 bekerel olarak ölçüldüğünü, bebekler için kabul edilebilir yasal sınırınsa 100 bekerel olduğunu belirtti. Yetkililer, bebeklere şebeke suyunun verilmemesini veya biberonlarını hazırlamak için bu suyun kullanılmamasını tavsiye etti.

RADYASYON AVRUPA'YA ULAŞTI
Japon Polis Ajansı, ölü sayısının 9 bini geçtiği, 13 bin kadar kişinin de kayıp olduğunu açıkladı. Can kaybının 18 bine çıkmasından endişe edilirken, dün ilk kez radyasyonun ABD’de California’dan sonra Avrupa’da İzlanda’ya ulaştığı belirtildi.

Viyana kaynaklı diplomatlara göre miktar çok küçük ve insan sağlığı için herhangi bir tehdit oluşturmuyor.

Reuters ajansına konuşan kaynağa göre, “İzlanda’nın başkenti Reykjavik, Avrupa’da radyoaktif izinin bulunduğu ilk yer”. Merkezi Viyana’da bulunan Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (CTBTO), 63 istasyonun dünya çapında küçük partiküllerin incelenmesi için çalıştığını açıkladı.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...