18.01.2010

Hayatta kalanların yaşam savaşı başladı

Haiti'de depremden kurtulanlar şimdi açlık ve susuzluğa karşı mücadele ediyor. Ülkede yağmalamalar sürüyor.

Salı günkü depremde tahminen en az 100 bin insanın hayatını kaybettiği Haiti'ye yardım, dünden itibaren ulaşmaya başladı. Ancak altyapıdaki yetersizlikler nedeniyle dağıtımda büyük sorunlar yaşanıyor. Ulaşan yardım miktarının da ihtiyacı karşılamadığı belirtiliyor.

Felaketin Kuş Bakışı Fotoğrafları : http://fotogaleri.ntvmsnbc.com/galeri.aspx?galleryId=2718

ABD'nin Haiti Büyükelçisi Kenneth Merten, depremin vurduğu Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'i atom bombası düşmüş bir kente benzetti.

Kenneth Merten, Amerikan CNN televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ''İnsan, Port-au-Prince'in 2. Dünya Savaşından sonra Tokyo neye benzerse ona benzediğini anlamalı. Herşey dümdüz. Tıpkı bir atom bombası patlamış gibi. Port-au-Prince'in merkezinde ihtiyaçlar hala kritik durumda. Bazı başka kentler tamamen dümdüz, oradaki ihtiyaçlar çok fazla'' dedi.
Haberin devamı ↓reklam

Her geçen gün ABD ile uluslararası ortaklarının daha fazla gıda, su ve ilaç yardımı yapabildiklerini anlatan Merten, şiddet olayları riski konusunda bir soru üzerine de, ''genel itibarıyla insanlar çok sakin. Sorunlar elbette var, ama Haiti polisinin ve BM kuvvetlerinin şu ana kadar bununla baş edebilme noktasında olduğunu düşünüyorum'' yanıtını verdi.

Öte yandan, Uluslararası Kızılhaç Teşkilatından yapılan yazılı açıklamada, depremin ardından şiddet ve yağmalama olaylarında artış kaydedildiği belirtildi. Açıklamada, ''Port-au-Prince halkı şimdi hayatta kalma mücadelesi veriyor. Sinirler gergin, hayatta kalan, ama aç ve susuz olanlar kayıplarının ne kadar büyük olduğunu anlıyor'' ifadesi kullanıldı.

YARDIMIN DAĞITIMI HENÜZ ÇOK YAVAŞ

Şehirdeki on binlerce insan yiyecek, içecek ve tıbbi yardımdan yoksun olarak sokaklarda yatarken, birçok depremzede kentten ayrılmaya çalışıyor.

Yardım görevlileri ve Amerikan ordusu, deprem mağdurlarına su ve gıda dağıtıyor. Ancak talep varolan yardım malzemelerinden çok daha fazla ve dağıtımın da umulduğu kadar hızlı olmadığı belirtildi.

BM Genel Sekreteri Ban ki Moon, durumu yerinde görmek üzere bölgeye gitti. Başkent Port au Prince'teki BM binasının enkazında incelemelerde bulunan Genel Sekreter, Cumhurbaşkanı ile de bir araya geldi. Genel Sekreter yardımı yeterli bulmayan Haitililerin tepkisiyle karşılaştı.

Öte yandan depremin merkez üssündeki yıkım tablosunun başkent Port au Prince'den çok daha dramatik olduğu bildirildi. Başkentin 20 kilometre dışındaki Leogane kasabasının bir kıyamet yerini andırdığı, hemen hemen bütün binaların yıkıldığı, binlerce kişinin evsiz kaldığı aktarılıyor. Birleşmiş Milletler, Port au Prince'in 20 kilometre batısındaki Leogane'de binaların yüzde 80-90'unun yıkıldığını açıkladı.

Port au Prince'te ise hayatta kalanlar çaresiz bir şekilde yardım malzemelerinin kendilerine ulaştırılmasını bekliyor.

BİR MUCİZE KURTULUŞ

Kurtarma ekiplerinin pazar günü bir kadını enkaz altında sağ çıkarması salı gününden bu yana karamsar haberlerin geldiği Haiti'den umut ışığı içeren bir ayrıntı oldu. Depremzedenin eşi Reinhard Riedl, ''Bu bir mucize'' diye karşıladı haberi. Bölgedeki Türk kurtarma ekibi de beş kişiyi enkaz altından çıkardı.

[NTV]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...