14.01.2010

Haiti Yerle Bir Oldu, 7.0'lık Deprem


Haiti'deki 7,0 büyüklüğündeki depremin ardından insani dram yaşanıyor. Ülkede 2 milyona yakın çocuğun depremden etkilendiği ve geceyi cesetlerin yanında geçirdikleri bildiriliyor. Bölgeye uluslararası yardım yağıyor.

Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'i dün vuran 7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 100 binlere yaklaşabileceği ifade ediliyor.

İngiliz sivil toplum kuruluşu "Save the Children", depremden en az 2 milyon çocuğun etkilendiğini bildirdi. STK'nın acil durumların yönetiminden sorumlusu Gareth Owen, 7 büyüklüğündeki depremin ve insani felaketin Haitili çocuklar için çok derin travmaya yol açan bir deneyim olduğunu belirterek, depremden etkilenen 2 milyondan fazla çocuğun birçoğunun yaralandığını ve yetim kaldığını kaydetti.

ÇOCUKLAR GECEYİ CESETLERİN YANINDA GEÇİRİYOR
Çok sayıda çocuğun geceyi sokakta cesetlerin yanında geçirmek zorunda kaldığına işaret eden Gareth, "Çocuklar şokta ve tehlikede. Birçoğu yetim kaldı veya yaralandı. Hemen tedavi edilmeliler. Binlercesi ailelerinden ve arkadaşlarından haber alamıyor" diye konuştu.
Haberin devamı ↓reklam

ULUSLARASI YARDIM YAĞIYOR
Bu arada, ABD Başkanı Barack Obama, Haiti'ye acilen 100 milyon dolar yardım yapacaklarını bildirdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Direktörü Dominique Strauss-Kahn da kuruluşun çok acil biçimde Haiti'ye 100 milyon dolar yardım sağlayacağını açıkladı.

AB üyesi 27 ülkenin Yardım ve Kalkınma bakanları da Haiti'ye yardımı görüşmek üzere Pazartesi günü Brüksel'de toplanacak.

[NTV]

Haiti'de 7 büyüklüğündeki deprem özellikle başkent ve çevresini harabeye çevirdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Türk polislerin de görev yaptığı BM binası yıkıldı, binlerce insan enkaz altında, ölü sayısı 500 bini bile bulabilir.


Kuzey yarımkürenin en yoksul ülkelerinden Karayip Denizi’ndeki ada ülkesi Haiti’de, yerel saatle 17.00’ye doğru 7.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bir dakikadan uzun süren yıkıcı depremde ölü sayısının 100 bin, hatta 500 bin olabileceği belirtiliyor.

Merkez üssü başkent Port-Au-Prince’in 22 km. batısında ve 30 km. derinlikte olan depremde büyük can ve mal kaybı yaşandı.
Başta Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve 52 Türk polisin de görev aldığı BM Barış Gücü binası olmak üzere hastane, okul ve otellerin de olduğu birçok yapıyı yerle bir eden depremden birkaç saat sonra Cumhurbaşkanı Rene Preval’in sağ olduğu açıklandı.

[Radikal]

Earthquake in Haiti

Tuesday afternoon, January 12th, the worst earthquake in 200 years - 7.0 in magnitude - struck less than ten miles from the Caribbean city of Port-au-Prince, Haiti. The initial quake was later followed by twelve aftershocks greater than magnitude 5.0. Structures of all kinds were damaged or collapsed, from shantytown homes to national landmarks. It is still very early in the recovery effort, but millions are likely displaced, and thousands are feared dead as rescue teams from all over the world are now descending on Haiti to help where they are able. As this is a developing subject, I will be adding photos to this entry over the next few days, but at the moment, here is a collection of photos from Haiti over the past 24 hours.

[Boston.Com]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...