26.04.2009

Domuz gribi ABD ve Kanada'ya sıçradı!

ABD'de 5 eyalette 20 vaka tespit edildi, Kanada'da 4 kişide virüs belirlendi. Meksika'daki domuz gribi salgınında ölenlerin sayısı 100'e yaklaştı. Yeni Zelanda'da ise 25 kişi karantinaya alındı.

ABD'de ilk domuz gribi vakası haberi New York'tan geldi. Kentte bir grup lise öğrencisinde domuz gribi olduğu tespit edildi. Ardından Ohio, Kansas, Texas ve California'da da domuz gribi belirlendi. 8 öğrenciden sonra diğer eyaletlerle birlikte vaka sayısı 20'ye ulaştı.

Ülkede sağlık alanında olağanüstü hal ilan edildi. İç Güvenlik Bakanlığı, virüsün görüldüğü ülkelerden gelen kişilerin ABD sınırlarında taramadan geçirileceğini duyurdu.

ABD Başkanı Barack Obama da durumu yakından takip ediyor. Obama, domuz gribiyle mücadelede etkin, enerjik ve koordineli bir yanıt emri verdi.

ABD'de yetkililer, vaka sayısının artmasından ve hastalığın seyrinin ağırlaşmasından endişe ediyor. ABD Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi Direktörü Richard Besser, ''Herşey hızla gelişiyor, uzmanlar virüsün daha da yayılacağını öngörüyor. Ancak salgının etkilerini en aza indirgemek için elimizden geleni yapıyoruz'' dedi.

ÖĞRENCİLER MEKSİKA'YA TATİLE GİTMİŞ

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Amerikan Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi'nin kentin Queens bölgesindeki St. Francis Koleji öğrencilerinden 8'inde domuz gribi saptadığını doğruladı.

Okul iki gün kapatılırken, 100 kadar öğrencinin grip benzeri şikayetlerde bulunduğu, bazı öğrencilerin iki hafta önce bahar tatili için Meksika'nın Cancun kentine gittiği öğrenildi. Domuz gribi belirtilerinin görülmesinin ardından okulun 75 öğrencisine tahlil yapılmıştı.

KANADA'DA 4 KİŞİDE VİRÜS TESPİT EDİLDİ
Kanada'nın doğusundaki Nova Scotia kentinde de 4 kişide domuz gribi vakası saptandı.

MEKSİKA'DA 5 YENİ ÖLÜM
Meksika'nın başkenti Meksiko'nun Belediye Başkanı Marcelo Ebrard, 5 yeni şüpheli ölüm olduğunu açıkladı.

Ebrard, domuz gribiyle ilgili son bilgileri açıkladığı basın toplantısında, ''73 kişi hastanede tedavi görüyor, 59 kişi taburcu edildi, 5 kişi öldü'' dedi.

Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, ülkede 13 Nisan'dan beri domuz gribinden öldüğü sanılan kişilerin sayısının 81 olduğunu duyurmuştu. Hastalıktan ölenlerin büyük bölümünün 20 ila 45 yaşlarındaki kişiler olduğu belirtiliyor.

Cordova, bu 81 kişiden 20'sinin domuz gribinden öldüğünün doğrulandığını belirtmişti. Son ölümlerle birilkte şüpheli ölüm sayısı 66'ya yükseldi.

Meksika genelinde 1324 kişi domuz gribi şüphesiyle tıbbi gözetim altında tutuluyor.

Domuz gribi nedeniyle başkent Meksiko'da okul, müze, kütüphane ve devlet tiyatroları kapatıldı. Ülkede okullar 6 Mayıs'a kadar, müze ve tiyatrolar ise 1 hafta kapalı kalacak.

Sağlık Bakanlığı, hastalığın yayılmasını engellemek için bir süre kapalı ya da açık alanlarda gösteri düzenlenmemesini istedi.

YENİ ZELANDA'YA DA SIÇRADI
Öte yandan Yeni Zelanda'da da Meksika'dan dönen 25 kişi karantinaya alındı. Bu kişilerden bazısının grip belirtisi gösterdiği belirtiliyor.

Yeni Zelanda'nın en büyük lisesinin öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan grubun dün Auckland'e döndüğü belirtildi.

Auckland Bölge Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürü Dr. Julia Peters, 13 öğrenciyle 1 öğretmenin sağlık durumunun iyi olmadığını, bir öğrencinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü Michael Flyger da gruptakilerin bir kısmının grip benzeri belirtileri olduğunu, test sonuçlarının gün içinde alınacağını kaydetti.

DSÖ: DAHA TEHLİKELİ HALE GELEBİLİR
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Meksika'da ölümlere yol açan domuz gribi virüsünün evrim geçirip çok daha tehlikeli hale gelebileceğini açıkladı.

DSÖ yetkilisi Keiji Fukuda, "Virüsün evrim geçirmesi kuvvetle muhtemel. Virüs evrimleştiğinde, bunun halk sağlığı için çok daha tehlikeli hale gelmesi de açıktır" ifadesini kullandı.

BİRÇOK ÜLKE ALARMDA

Japonya'nın en büyük uluslararası havaalanında da sağlık kontrolleri artırıldı, Filipinler Meksika'dan gelen ve ateşi olan yolcuların karantinaya alınabileceği bildirildi.

Tayland ve Hong Kong'taki sağlık yetkilileri de durumu yakından izlediğini belirtti.

Çin, domuz gribinin vurduğu bölgelerden son iki hafta içinde gelen ve grip belirtileri bulunan kişilerin yetkililere bilgi vermesi gerektiğini bildirdi.

Avustralya Sağlık Müdürlüğü de Meksika'ya ziyarette bulunan ve grip benzeri hastalık geçirenlerden doktorlarına görünmelerini istedi.

Malezya ve diğer Asya ülkeleri ise Dünya Sağlık Örgütünün yeni açıklamalarını beklediğini bildirdi.

Asya, 2003'te patlak veren kuş gribi virüsü H5N1'den en çok mustarip olan bölge olmuştu. Kuş gribinden en az 257 kişi hayatını kaybetmişti.

Domuz Gribi Hakkında Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ

[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...