12.02.2009

Uygarlık Uzayı da Çöplüğe Çevirdi!!

Uzayda bir Amerikan ve Rus ticari uydusunun çarpışması yine dünya çevresindeki çöp sorununu göndeme getirdi. Zaten bunca parçanın şimdiye kadar çarpışmaması mucize sayılıyor.

Avpura Uzay Ajansı'nın verilerine göre dünya çevresinde şu anda 12 bin adet uydu faaliyet gösteriyor. Bilim adamları atmosferin bir çöplük alanına döndüğünü ve yakın gelecekte uzaydan üzerimize çöp yağacağı yönünde uyarı yapıyor.

UZAYDA İLK UYDU ÇARPIŞMASI

Amerikan ve Rus ticari uydularının uzayda çarpışması sonucu Amerikan uydusu kaybedildi.

Merkezi Maryland eyaletindeki Bethesda'da bulunan Amerikan uydusunun işletmecisi Iridium şirketinden yapılan açıklamada, uzayda nadir olarak rastlanan ilk büyük uydu kazasında kullanılmayan bir Rus uydusunun aktif durumdaki Amerikan uydusuyla çarpışması üzerine uydunun kaybedildiği belirtildi.


Iridium'un açıklamasında, “dünyadan yüzlerce kilometre uzakta bu tür bir çarpışmaya çok çok nadir rastlanır ve hatta ihtimal çok azdır” denildi ve hasar gören uydunun yerine yenisinin konulması için önlemler alınacağı kaydedildi.

Uzayda 66 telekomünikasyon uydusu bulunan Iridium, söz konusu uydunun kaybedilmesinin iletişimde çok kısıtlı bir etkisinin olacağını da duyurdu.

[Hürriyet]

Uzayda 35 milyon parça ve 300 bin ton çöp oluştu.

Hepsi kullanılmayan uydular, metal parçaları... Dünya’nın banliyösü tam bir çöplüğe dönüşmüş durumda. Türkiye de, uzaydaki iki haberleşme bir tane de gözetleme uydusu ile dünyamız çevresinde dolanıp duran atıkların çoğalmasına ileride ‘katkıda bulunmuş’ olacak...

Uzayı dolduran bu atık maddelerin uçuşlar için tehlike oluşturmasının yanı sıra kafamıza düşme olasılığını da göz ardı etmemek gerekiyor... 10 cm’lik 9000 nesne sürekli gözetleniyor. Bunların yüzde 94’ü çöp; ve sadece 540’ı (yüzde 6) çalışan uydu.

Bu atıklar yeryüzüne düşerek tehlikeli yarattıkları gibi, yörüngede dolaşan işler durumdaki haberleşme uyduları ve uzay yolculukları için de büyük tehlike taşıyor. Çöpler saatte 10.000 Ğ 28.000 km. arası hızla dolaşıyor ve en ufak bir boya parçası felaket getirebilir.


DEVAMI : Hürriyet Gazetesi

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...