22.02.2009

Dünyaya Hızla Yaklaşıyor!

Çok zehirli gazlar taşıyor, evrendeki diğer cisimlerin aksi yönünde hareket ediyor.

Çinli gök bilimciler tarafından 11 Ağustos 2007'de keşfedilen C/2007 N3 (Lulin) kuyruklu yıldızı hızla dünyaya yaklaşmaya devam ediyor.

24 ŞUBAT'TA GÖKYÜZÜNDE NET OLARAK BELİRECEK

Rus medyasına göre, Lulin kuyruklu yıldızının yörüngesi güneşin merkezine en yakın noktadan 10 Ocak 2009'da geçti. Dünyaya en yakın noktadan ise 24 Şubat'ta geçecek.

ÇOK FARKLI BİR KUYRUKLU YILDIZ

Lulin kuyruklu yıldızının çok farklı özellikleri de var. Evrende, gezegen ve kuyruklu yıldızlar dahil pek çok cisim, saat yönünün aksi yönünde hareket ederken, Lulin saat yönünde hareket ediyor.

Ona bakıldığında optik bir yanılgı oluşuyor ve kuyruğu önden gidiyormuş hissi yaratıyor. Bilim adamları, renk değişimi, yoğunluk ve boyutlarına bakarak, Lulin'in kuyruğununun son derece zehirli gazlar taşıdığını belirtiyor ve "Şimdiye kadar Dünya'nın yakınından geçen diğer kuyruklu yıldızlardan çok farklı" diyor.

BİLİM ADAMLARINI HEYECANLANDIRIYOR

Ayrıca NASA'nın "Swift Gamma-ray Explorer" uydusu sayesinde, ilk kez bir kuyruklu yıldızın, morötesi ve X-ışınları görüntüleri simültane (aynı anda) olarak gözlemleniyor. Bu nedenle bilim adamları Lulin'i daha da büyük heyecanla izliyor.

Lulin kuyruklu yıldızı, Dünya'ya yaklaştıkça parlaklığı, bir yıldızın 6 katı parlaklığı kadar olacak ve çıplak gözle rahatlıkla görülebilecek.

Kuyruklu yıldızın, bugün bile bazı bölgelerden çıplak gözle görüldüğü bildiriliyor.

[Hürriyet]
[CNN Turk]
[Ntvmsnbc]
Wikipedia : C/2007 N3 Lulin
Harward University : C/2007 N3 Comet (Lulin)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...