1.03.2007

Vezüv Yanardağı Patlarsa...


İtalya’daki Vezüv yanardağının bir dahaki patlamasında, önceden tahliye edilmemeleri durumunda en az 300 bin kişinin öleceği tahmininde bulunuldu.
İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanbilimi Enstitüsü’nce, Vezüv’ün faaliyete geçmesi durumunda neler olacağını görmek için ilk kez 3 boyutlu bilgisayar simulasyonu yapıldı. Buna göre, 60 yıldan fazla süredir uyuyan volkan patlarsa, Vezüv’ün arkasında doğal bir kalkan gibi duran Somma Dağı sayesinde, yüksek riskli “kırmızı bölge”nin kuzey ve kuzeybatısında yaşayan 200 bin kişinin ise kaçmak için daha fazla zamanı olabilecek
Simulasyonda, patlama sırasında magmanın ısısının 950 santrigrat derece olacağı hesaplandı.
Bilim adamları, Vezüv’deki yeni bir patlamanın, antik Pompei ve Herkülenyum kentlerinin yok olduğu, 16 bin kişinin öldüğü M.S. 76 yılındaki patlama denli güçlü olmasından endişe ediyorlar.
Yetkililer, Vezüv’ün, faaliyete geçmesi durumunda, dağın eteklerindeki 18 yerleşim birinden yarım milyon insanı tahliye etmeyi planlıyorlar.
“Geophysical Research Letters” adlı dergide yayınlanan simulasyon araştırmasının, büyük bir patlamada lavların nasıl hareket edeceği ve böylece hangi yerleşim birimlerinin önce boşaltılması gerektiği konusunda yetkililere daha iyi fikir vereceği belirtiliyor.
[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...