9.12.2011

Bill Gates, Çin'e nükleer yardım elini uzatıyor

Washington'ta yer alan nükleer reaktör tasarım firması TerraPower'ın kurucusu ve baş yatırımcısı olan Bill Gates, şimdi de Çin'e nükleer yardım elini uzatıyor.
TerraPower firması adına Çin'in en büyük nükleer grubu CNNC ile görüşen ve ülkenin nükleer enerji programını tartışan Gates; toplantı ertesi basın mensuplarına verdiği demeçte; düşük maliyetli, aşırı güvenlikli ve çevre dostu yapıya sahip bir nükleer reaktör geliştirmek isteyen Çin'e bu yolda yardım edebileceklerini ifade ederken, önümüzdeki beş yıl içerisinde reaktörün AR&GE faaliyetlerine yönelik 1 milyar dolar para yatırılabileceğini de söyledi. Bununla beraber, nükleer endüstri sektörünün dijital pazardan farklı olarak daha yavaş gelişme gösterdiğini vurgulayan Gates, görüşmelerinin de henüz başlangıç aşamasında olduğunu dile getirdi.

Çin'in haricinde, Rusya ve Hindistan başta olmak üzere başka ülkelerde de yatırım ortaklığı araştırmaları yürüten TerraPower'ın üzerinde durduğu asıl konu ise TWR (Gezgin Dalga Reaktörü) ismini taşıyan ve mevcut reaktörlerden farklı olarak seyreltilmiş uranyumla çalışan ve bu sayede tek bir dolum ertesinde 40 ila 60 yıl arası kesintisiz çalışabilecek olan yeni nesil bir nükleer reaktör. Günümüzdeki reaktörler zenginleştirilmiş uranyumla çalıştıkları için, işlevselliklerini devam ettirebilmeleri yolunda her 3-5 yılda bir yeniden dolum yapılması gerekiyor. İşte Bill Gates ve firmasının amacı bu TWR'ler sayesinde hem daha az yakan hem de bununla orantılı olarak çok daha çevre ve cep dostu bir nitelik arzeden yeni bir tür reaktör tasarlamak.

PcLabs

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...