26.01.2011

Tunus Ayaklanması, Mısır, Lübnan.. Devrimler Çağına mı Giriyoruz?


Tunus Lideri Zeynel Abidin Bin Ali ile ilgili Wikileaks sitesinde yayımlanan haberin ardından Tunus halkı sokaklara döküldü. Bir çok medya kuruluşunda "Wikileaks Tunus'ta Hükümet Devirdi" [1] denilse de, Wikileaks, Tunus'taki ayaklanmanın katalizörü oldu. Tunus'ta günlerdir süren halk isyanı, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine de sıçramış görünüyor. Lübnan'da [2], Mısır'da [3], [4], [5],[6] İran'da hali hazırda bir huzursuzluk söz konusu.

Söz konusu ülkelerde halk isyanlarında internetin reddedilemez bir önemi söz konusu, 1998'de Seattle'da başlayan ve dünyayı, küresel organizasyonlara karşı isyana iten ilk ateşin arkasında da internetteki haberleşme ağlarının etkisi vardı. Wikileaks'de ardı ardına yayımlanan belgelerin yarattığı depremler sürüyorken artık internete "sanal alem" demek anlamsızlaşıyor.

Slavoj Zizkek'in "Wikileaks Çağında Terbiye" yazısını okumak için : TIKLAYINIZ

İnternetin etkisinden çok sorgulamak istediğim şey, Tunus'ta başlayan ve en son Mısır'da Mübarek yönetimine karşı ayaklanmalara neden olan "şey"e devrim diyebilir miyiz? Bazı köşe yazarları Tunus'ta başlayan ayaklanmanın bir domino etkisi yaratıp devrimler çağını tetikleyebileceğini ön görüyor. İlerleyen zamandaki gelişmeler küresel çapta bir isyanın filizlendiği zamanlar mı olacak göreceğiz...

K.M.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...