5.05.2010

Yunanistan'da isyan: 3 ölü



Tarihinin en büyük mali krizlerinden birini yaşayan Yunanistan'da 100 bini aşkın kişinin düzenlediği protesto gösterilerinin şiddet eylemlerine dönüşmesi sonucunda üç kişi hayatını kaybetti. Göstericiler İhlas Haber Ajansı'nın (İHA) canlı yayın aracını da yakarken, ülkedeki grev nedeniyle de İstanbul-Atina uçak seferleri karşılıklı olarak iptal edildi.

Hükümetin mali kriz nedeniyle uygulamaya koyduğu sert kemer sıkma politikalarını protesto etmek için yaklaşık 100 bin kadar gösterici başkent Atina'da Syntagma Meydanı'nda toplandı.

Göstericiler, Atina'da parlamento binasına yürüyüşe geçtikleri sırada yolların üzerindeki bir banka binasını ateşe verdi. İtfaiye görevlileri olayda en az üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

AP ajansı, üç kişinin cesedinin Marfin Bank'ın bir şubesinin enkazında bulunduğunu bildirdi. Banka şubesinin, göstericilerin parlamentoya yürüyüş yolları üzerinde olduğu ifade edildi.

Hürriyet Gazetesi Atina temsilcisiYorgo Kırbaki olaylarla ilgili olarak, "Son yılların en kalabalık gösterisi diyebilirim. Göstericilerin faturayı çalışanlar ödemeyecek şeklinde sloganlar attığı görüldü. Turistler de bu durumda büyük zorluklar çekiyor" dedi.


HEDEF PARLAMENTO

Televizyonlarda yayınlanan görüntülere göre, protestocular, "Hırsızlar" diye bağırarak güvenlik hattını geçip parlamento binasına girmeye çalışıyor. Başta kaldırım taşları olmak üzere ellerine geçen her şeyi güvenlik güçlerine fırlatan göstericilere Yunan polisi ise göz yaşartıcı gaz ile karşılık veriyor.

Ara sokaklardan Parlamento'ya doğru yürüyen göstericilerin bazı binaları ateşe verdiği bildirildi. Ara sokaklarda polisle eylemciler arasında taşlı sopalı çatışmalar sürüyor ve ATM'ler de ateşe veriliyor.

Göstericilerin, "IMF ve AB bir asırlık sosyal gelişmeyi çalıyor" ve "Krizin bedelini zenginler ödemeli" yazılı pankartlarla hükümeti protesto ettiği bildirildi.

İHA ARACI YAKILDI

Olaylar sırasında protestocuların arasında kalan İhlas Haber Ajansı'na (İHA) ait bir araç ateşe verildi. İHA, aracın kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

NTV'ye konuşan Atina Büyükelçimiz Hasan Göğüş, büyükelçilik binasının olayların merkezindeki parlamentoya çok uzak olmadığını söylerken, siren seslerini duyabildiklerini ifade etti.

Göğüş, ayrıca elçilik görevlilerinin sağlık durumunun iyi olduğunu ve görevlerinin başında olduğunu belirtti.

[Hürriyet]
[NTV]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...