18.04.2010

Kül bulutu Türkiye'de

Avrupa'da yaşamı durduran kül bulutu, Türkiye hava sahasına ulaştı. Zonguldak, Samsun ve Sinop'ta uçuşlara yasak getirildi.

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, İzlanda'daki yanardağın patlamasının ardından oluşan volkanik kül bulutunun, Türkiye'nin hava sahasını da etkilemeye başladığını bildirdi.

Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, İzlanda'nın güneyinde 'Eyjafjallajokull' buzulu altındaki yanardağın 15 Nisan'da patladığı anımsatıldı.

Patlama sonucu oluşan volkanik kül bulutunun Türkiye'nin de hava sahasını etkilemeye başladığı belirtilen açıklamada, ''Söz konusu kül bulutu nedeniyle ülkemiz hava sahası FL 200- FL 350 arasında bugün saat 16.30L'den 19.04.2010 saat 12.00 L arasında kapatılmış olup, G1770 numaralı dahili, A1401 numaralı harici NOTAM ile tüm hava sahası kullanıcılarına duyurulmuştur'' denildi.

Açıklamada, ''İstanbul FIR'ın volkanik kül bulutundan 03:00 L itibarıyla etkilenmesinin beklendiğini'' kaydedildi.

Açıklamada, ayrıca konunun Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nce yakından takip edildiği, hava taşıma işletmelerinin de konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmelerinin zorunlu olduğu vurgulandı.

UÇUŞA YASAK
Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Zonguldak, Samsun ve Sinop hava sahalarında 20 bin ila 30 bin feet arasındaki bölgeyi uçuşa kapattıklarını bildirdi.

Arıduru, kül bulutlarının bugün saat 16.30'dan itibaren Karadeniz kıyısındaki 20-30 bin feet'teki hava sahasını etkilemeye başladığını ve yarın saat 12.00'ye kadar hava sahasının kapalı olacağını belirtti.

Kül bulutlarının bu gece yarısından sonra saat 02.00'den-06.00'ya kadar Çorlu hava sahasını etkilemesinin beklendiğini ifade eden Arıduru, yarın da saat 12.00'den itibaren de İstanbul hava sahasının kül bulutlarından etkilenebileceğini bildirdi.

[NTV]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...