12.11.2008

Konya'daki Gizemli Obruklar

Genellikle suların çekilmesiyle oluşan 33 metrelik obruğun oluşma süreci deprem sanıldı

Konya'nın Karapınar İlçesi’nde yeni bir obruk (derin çukur) daha oluştu. İnoba Köyü’nde oluşan obrukla birlikte Karapınar’daki obruk sayısı 15'e yükseldi. Obruğun 25 metre çapında, 35 metre derinliğinde olduğu belirlendi.
Rüzgar erozyonunun başgösterdiği Karapınar’da dün yeni bir obruk daha oluştu. Karapınar’a 14 kilometre güney batıda olan İnoba Köyü’nde meydana gelen obruk oluşumu, yerleşim yerine yaklaşık 100 metre mesafade bulunması köylüleri tedirgin etti. Bir haftadır yer altından ses duyduklarını belirten çiftçi Kadir Köroğlu, “Sürekli göçme sesleri geliyordu. Biz deprem oluyor sandık. Fakat dün, çökme oldu ve yeni bir obruk oluştu. Evlere çok yakın bir yerde meydana gelmesi bizleri korkuttu. Çünkü, obruğun çapı genişlerse evlere de zarar verebilir” dedi.
25 metre çapında 35 metre derinliğinde oluşan Obruk’ta inceleme yapan Karapınar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü personeli Ecmel Dinç, “Obruğun taban çapı geniş, o yüzden biraz daha büyüme ihtimalı var. Ayrıca su seviyesini de henüz ölçemedik. Belediye olarak, obruk çevresinde güvenlik şeridi çekip gerekli önlemleri alacağız” diye konuştu.
İnoba Köy halkının obruğu görmek için geldiği sırada, yeniden obruğun hareketlenmesi halk arasında panik yarattı. Karapınar’da bu yıl içinde 5’inci obruğun oluştuğu öğrenildi. Daha önce oluşan obrukların tamamının Karapınar’ın kuzeyinde ve Acıgöl çevresinde olurken, yeni olaşan obruğun güney batıda olması dikkat çekti.

[Milliyet]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...