YORUM : Antalya Kepez'de bi çocuğu ısıran köpeği kuduz olduğunun anlaşılmasının ardından, anlaşılıyor ki köpek itlafı (katliam) yöntemine gidilmiş. Salgın hayvan hastalıkları ile mücadelede, potansiyel salgın hastalığa yakalanacak hayvanların öldürülerek hastalığın kaynağını yoketme düşüncesi doğru bir düşünce değil. Çünkü epidemik hastalıklar doğrudan diğer hayvanları, türleri ve insanları da tehdit ediyor. Mesela Kuş Gribi (Avian Influenza) salgınında kanatlı hayvanlar itlaf edildi. (bu yöntem sadece Türkiye'de değil, dünyada da uygulanıyor. Mesela Hollanda salgını önlemek adına 5 milyon tavuk katletti). Ancak insanda "potansiyel" olarak hastalığı yayma tehlikesini taşıyor, hatta küresel bir Avian Influenza salgını "insandan insana" bulaşma ile olacak! O zaman insanlar mı itlaf edilecek?? Kuduz hastalığı bütün türlere bulaşabilen bir hastalık, bir insanda görüldüğünde o bölgede yaşayan diğer insanların itlaf edilmesi mi gerekiyor??
Hastalığın kaynağını, hastalığı yayması muhtemel canlıyı yokederek önleme düşüncesi, "türcü" bir düşüncedir. İnsanın gezegene ve üzerinde yaşayan canlılara nasıl baktığının bir göstergesidir. İnsanın gezegende efendi olduğunu yanılsamasının bir göstergesi... Peki ne yapılmalı, bu kadar insanı tehdit eden hastalıklara karşı ne yapılmalı o zaman diyenlere şunu söylemek istiyorum. Epidemik hastalıkların kökenini tamamen kurutmak mümkün değil! Ancak Koruyucu Hayvan Sağlığı programlarının tüm ülkede ciddiyetle takip edilmesi ve uygulanması gerekmekte. Belediyelerde yeterli Veteriner personel (veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni/teknikeri) yoktur. Belediye barınakları hayvanların rehabilite edildiği yerler değil, toplumun gözünden uzaklaştırılmış, hapsedilmiş ve kötü koşullara mahkum edilmiş hayvanlarla dolu. Barınaklarda Veteriner personelin sayısı azdır. Tarım Bakanlığı Hayvan Sağlığı birimlerinde yeterli Veteriner personel bulunmamaktadır. Acilen bu sayıların arttırılması gerekmekte. Veteriner Fakültelerinde, Önlisans bölümlerinde ve Veteriner Liselerinde eğitimin kalitesi arttırılmalı ve uygulamalı eğitimin muhakkak geliştirilmesi gerekmekte. Ve maalesef veteriner personelin içinde de yeterli derece de "hayvansever" yoktur. Bunun yanı sıra İnsan Sağlığında koruyucu hekimlik hizmetleri, personelleri ile birlikte geliştirilmesi gerekmektedir.. (K.M.)
‘5 bin 500 köpeğin gömüldüğü’ söylenen toplu mezarlar için belediyeler sus pus. Valilik inceleme başlattı, Tarım Müdürlüğü hayvanseverleri suçladı.
Antalyalı hayvanseverlerin önceki gün Antalya’nın Varsak Beldesi’nde ortaya çıkardığı toplu köpek mezarı, Türkiye’nin dört yanındaki hayvanseverleri ayağa kaldırdı. Hayvan koruma dernekleri katliamı protesto etmek için eyleme hazırlanırken mezardan çıkarılan köpeklerin kimler tarafından ve niçin öldürüldüğü belirsizliğini koruyor.
Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şubesi Başkanı Sevda Kıraç, toplu mezarın ortaya çıkarılmasının ardından “Sadece sokak köpekleri öldürülmemiş. Aralarında tasması bile çıkarılmayanlar da var” demiş, Konyaaltı Dostları Derneği Başkanı Nilsa Güleç ise öldürülen köpek sayısının 5 bin 500 olduğunu söylemişti.
Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, dün konuyla ilgili araştırma başlattıklarını açıklarken, köpeklerin ölüm nedeninin incelemelerin ardından tespit edileceğini söyledi. Erçin, toplu mezarları bulan hayvan koruma derneklerini de suçladı: “Halk sağlığını tehdit ediyorlar. O mezarları kimden izin alıp açtırmışlar? O bölgede salgın hastalık olursa sorumlusu kim olacak?”
Bölgeyle ilgili birinci derecede sorumlu kurumun belediyeler olduğunu dile getiren Erçin, “Bu olayla ilgili bilgi alınması gereken merciler sorumlu belediyelerdir. Öte yandan bize bu alanda itlaf gerçekleştirildiğine dair hiçbir bilgi gelmedi. Yine de valilikle temasa geçerek mezarları inceleteceğiz. Hayvanlardan numune alarak salgın tehlikesine karşı da önlem alacağız” diye konuştu.
Varsak Belediye Başkanı Kazım Bilgili ise Varsak Belediyesi’ne bağlı zabıta ekiplerinin hiçbir şekilde itlaf yapmadığını söyledi: “Başka belediyeler hayvanları toplayıp bizim sınırlarımıza bırakıyorlar. Bu köpekler de başka yerde itlaf edilip bizim bölgemize gömülmüş olabilir. Böyle bile olsa bize haber verilmeliydi. Salgın hastalık olsa bunun sorumlusu biz mi olacağız? Sorumlular için suç duyurusunda bulunacağız.”
Köpekleri itlaf edip gömmekle suçlanan Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa ve Büyükşehir’e bağlı alt kademe belediyelerin başkanları da iddiaları kabul etmedi.
Barınak köpekleri mi?
Türkiye Hayvanları Koruma Derneği ise belediye başkanları hakkında suç duyurusunda bulundu. Valilik de olayla ilgili komisyon kurup inceleme başlattı. Toplantıya Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de katıldı. Komisyonda toplu mezarlardan çıkan köpek ölülerinin çeşitli barınaklarda ölen köpekler olabileceği yönündeki iddialar da araştırılıyor.
[Radikal]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder