Çin’in Sichuan eyaletinde yerel saatle 14.28’de 7,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin başkent Chengdu’ya 92 kilometre mesafede ve yerin 10 kilometre derininde olduğu bildirildi. Yaklaşık 2-3 dakika sürdüğü belirtilen depremin ardından pek çok artçı sarsıntı meydana geldi. Depremde, onlarca okul, yurt ve fabrikanın da aralarında bulunduğu çok sayıda bina yıkıldı. Yaklaşık 10 bin kişi yaşamını yitirdiği depremde, yüzlerce kişinin enkaz altında olduğu bildirildi.
Depremin etkili biçimde hissedildiği başkent Pekin ile Bangkok ve Şangay’da da halk, sarsıntı nedeniyle kendini sokağa attı. Depremin ardından birkaç dakika daha sallanan gökdelenler ise boşaltıldı.
Bu arada, ağustos ayında olimpiyatlara ev sahipliği yapacak olan Pekin’de görünür bir hasar olmadığı bildirildi.
Öte yandan deprem, komşu ülkeler Tayvan, Tayland ve Vietnam’da da hissedildi.
BİNALARIN YÜZDE SEKSENİ YIKILDI
10 milyon nüfuslu ve gün geçtikçe büyüyen bir metropol olarak tanımlanan Chengdu’da halk, depremin ardından sokaklara döküldü.
Sichuan eyaletinde bulunan Beichuan Qiang’daki binaların yüzde sekseninin şiddetli yer sarsıntısı nedeniyle çöktüğü belirtildi.
Beichuan Qiang, başkent Chengdu’nun kuzeydoğusunda bulunuyor.
Öte yandan, Japonya meteoroloji ajansı ise, yaptığı açıklamda, depremin ardından tsunami riski olmadığını bildirdi.
BAŞBAKAN CIABAO: SANDIĞIMIZDAN ÇOK DAHA VAHİM
Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao, CCTV Televizyonu’na yaptığı açıklamada, “Durum, önceden tahmin ettiğimizden çok daha vahim. Yardım için burada daha fazla insana ihtiyacımız var” dedi.
HALK GECEYİ SOKAKLARDA GEÇİRDİ
Bölgede yeni depremlerin olacağından korkan halkın geceyi sokaklarda geçirdiği bildirildi.
Sichuan eyaletinin kuzeydoğusundaki Nançong kentinde bulunan AFP muhabiri, yüzlerce belki de binlerce kişinin geceyi sokaklarda geçirdiğini, çoğunun sokakta aralarında konuştuklarını ve televizyon izlediklerini söyledi.
Çengdu kentinde, depremin ardından çok sayıda binaya girişe izin verilmediği, burada da halkın çoğunun geceyi parklarda, statlarda, geniş alanlarda geçirdikleri ve sokakta uyudukları belirtilirken, kuzeydeki Deyang bölgesinde de yaklaşık 20 bin kişinin geceyi sokaklarda geçirdiği bildirildi.
ARAMA-KURTARMAYA 28.6 MİLYON DOLAR
Çin Yurttaşlık İşleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından depremden sonraki kurtarma çalışmaları için 200 milyon yüen (28.6 milyon ABD Doları) tahsis edildiği açıklandı.
BM: YARDIMA HAZIRIZ
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Myanmar’daki kasırga felaketiyle ilgili düzenlediği basın toplantısının sonunda, Çin’de meydana gelen depremde insanların ölmesinden ve yaralanmasından dolayı son derece üzgün olduğunu bildirdi.
Depremin yarattığı hasarın ve depremde ölenlerin ve yaralanların sayısının henüz bilinmediğini belirten Ban, kurbanların ailelerine başsağlığı diledi.
Ban, ayrıca yayımladığı resmi açıklamada, BM’nin Çin hükümetine insani yardım konusunda elinden geleni yapmaya hazır olduğunu kaydetti.
SON 32 YILIN EN BÜYÜK DEPREMİ
Çin depremlerin sık olduğu bir coğrafyada bulunuyor.
1976 yılında Tangşan’da meydana gelen depremde, 242 bin kişi hayatını kaybetmişti.
Sincan eyaletinde 2003’ün Şubat ayında gerçekleşen 6,8 şiddetindeki bir depremde 94 kişi ölmüş, 200 kişi de yaralanmıştı.
Bu yıl 21 Mart’ta yine Sincan’da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde ise can kaybı olmamış, sadece maddi hasar olmuştu.
[Ntvmsnbc]
Kimyasal fabrikası yıkıldı
Çin’de gerçekleşen 7,8 büyüklüğündeki depremde kimyasal maddeler üreten iki fabrikanın da yıkıldığı bildirildi. Yıkımın ardından 80 ton sıvı amonyak sızmaya başladı.
Çin’in Sinçuan eyaletinde gerçekleşen 7,8 şiddetindeki depremde kimyasal maddeler üreten iki fabrikanın da yıkıldığı bildirildi. Shifang bölgesinde bulunan fabrikaların enkazının altında yüzlerce kişinin kaldığı söyleniyor.
Fabrikada çalışan 6 bin kişinin tahliye edildiğini belirten yetkililer, fabrika depolarında bulunun 80 ton sıvı amonyağın çevreye sızmaya başladığını belirttiler.
[Ntvmsnbc]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder