Hindistan açıklarında bulunan dev krater, 65 milyon yıl önce yeryüzündeki tüm canlıları yok eden meteora ait olabilir.
Dinozorların yeryüzünden silinmesine neden olduğu düşünülen meteorun sanıldığından dört kata daha büyük ve Meksika değil Hindistan’da bulunduğu ileri sürüldü.
Bugüne kadar en çok kabul gören teoriye göre dinozorlar 65 milyon yıl önce Meksika’nın Yucatan Yarımadası’na düşen bir meteor nedeniyle yok oldu. Ancak Hindistan’ın açıklarında denizin altında keşfedilen bir ‘katil krater’in Yucatan’dakinden en az 50 kat daha büyük olduğu tespit edildi. Kraterin bir göktaşının düşmesiyle oluştuğu kesinleşirse, yeryüzündeki tüm canlıları yok ettiği söylenebilecek.
Hindu tanrısı Şiva’nın adını taşıyan 500 km çapındaki deniz altı havzasının çapı 40 km, merkezi yükseltisi 4.8 kilometreyi buluyor. Yeni keşfedilen dev krater, daha önce dinozor kıyametine yol açtığı düşünülen 9.6 kilometre çaplı Yucatan kraterinin neredeyse 50 katı.
Haberin devamı ↓reklam
Telegraph gazetesine konuşan Texas Tech University araştırma görevlisi Sankar Chatterjee, Hindistan’daki havzanın, bugüne kadar yeryüzünde bulunan en büyük krater olduğunu belirtti. Chatterjee, havzanın tabanındaki kayalarda iridyum anormallikleri ve şoklanmış kuartz arama çalışmalarının başladığınısöyledi. İridyum, göktaşlarında bolca bulunuyor.
Chatterjee’ye göre bu kadar büyük bir meteorun çarpması yeryüzü kabuğunu eritir ve üzerindeki tüm canlıları da öldürür.
[NTV]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder