27.09.2008

Güneş rüzgarları, 50 yılın en zayıf düzeyinde

Güneş’ten dalga dalga yayılan parçacıklarla yüklü güneş rüzgarlarının, son 50 yılın en zayıf düzeyinde olduğu belirlendi.

Güneş’ten yayılan parçacıkları inceleyen Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Ulyssees uydusunun 18 yıldır gönderdiği verileri inceleyen bilim adamları, Güneş’in “corona” adı verilen sıcak dış atmosferinden yayılan güneş rüzgarlarının giderek zayıfladığını tespit ettiler.

Bunun tüm Güneş Sistemi’nde etkileri olacağını düşünen araştırmacılar, Güneş’in yüzde 20-25 daha az üflediğini ve Ulyssees uydusunun, güneş rüzgarlarının yüzde 13 serinlediğini belirlediğini ifade ettiler.

[Ntvmsnbc]

24.09.2008

Stop Global Warming!

Aşağıdaki Animasyon video çok etkileyici, çok üzücü.. belki de insanları buradan yakalamak gerek.. bilemiyorum..

23.09.2008

Hindistan Sellere Teslim

Muson yağmurlarının yol açtığı sellerde 200 kişi öldü.

Hindistan'ın doğusunda etkili olan muson yağmurları ve sellerde en az 200 kişi öldü, yarım milyon insan evsiz kaldı.

Muson yağmurlarının yoğun olduğu Uttar Pradesh'de nehir taştı, en az 100 kişi öldü.

Himachal Pradesh'te ise aşırı yağış sonucu bazı evlerin çatıları çöktü, 100 kişi hayatını kaybetti.

Orissa'da ise, Mahanadi nehri taştı. Bölgede yaklaşık yarım milyon kişi evlerini terketti.

[TRT]

Çevreye ‘metan bombası’

Kutuplardan atmosfere çıkan metan gazı dünyayı tehdit ediyor.

Kuzey Kutbu’nda tüm dünyanın geleceğini tehdit eden saatli bir bomba var. Bilimadamları, buzulların erimesiyle, kutuplarda denizin altında biriken metan gazının hızla atmosfere salınmaya başladığını belirtiyor. Üstelik metan, karbondioksitten tam 20 kat daha zararlı bir sera gazı.

Kuzey Kutbu alarm veriyor, kutuptaki buzullar hızla eriyor. bilimadamları, buzulların erimesiyle atmosfere, karbondioksitten 20 kat daha zararlı olan metan gazı salındığını tespit etti. Üstelik de milyonlarca ton...

Buz tabakaları, bir kapak görevi görerek metan gazının denizin altında depolanmasını sağlıyordu. Ancak erimenin başlamasıyla son buzul çağından önce denizin dibine depolanan metan gazı hızla atmosfere yükselmeye başladı.

Öyle ki Rusya’nın kuzey sahilini boydan boya kateden bir araştırma gemisi, buradaki metanın geçmişe oranla yer yer 100 kat arttığını saptadı.

Bilimadamları endişeli. Metan gazının küresel ısınmayı artırabileceğini, bunun sonucunda da Kuzey Kutbu’nda daha çok buzul kütlesinin eriyebileceğini vurguluyorlar.

Kuzey Kutbu’nda denizin altında biriken metan gazının, tüm kömür rezervlerindeki karbondioksitten daha fazla olduğu dikkate alındığında, durum gerçekten kaygı verici.

[Ntvmsnbc]

17.09.2008

15 dakikalık yağmur Bursa’da hayatı durdurdu


Bursa’da 15 dakika yağan sağanak metrekareye 17,6 kilogram yağış bıraktı, şehirde hayat durdu. Kırklareli’nde sağanak yağış nedeniyle bazı ev ve işyerlerini su bastı. Çanakkale’de yağış ve dolu yaşamı olumsuz etkiledi.

BURSA/ÇANAKKALE/KIRKLARELİ - Yağış nedeniyle Gelibolu Eşref Bitlis İlköğretim Okulunun bahçe duvarının bir kısmı çöktü. Kuvvetli rüzgar Gelibolu Devlet Hastanesinin önündeki bir ağacı da yıktı.

Bursa’da, saatteki hızı 71 kilometreye ulaşan fırtına eşliğinde etkili olan yağan sağanak yağış nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerinin alt katlarını su bastı, bazı caddelerde trafik tamamen durdu, elektrik kesintileri yaşandı.

Saat 16.30 sıralarında başlayan ve yaklaşık 15 dakika süreyle etkili olan sağanak yağış ve fırtına yaşamı olumsuz yönde etkiledi. Kentte, saatte 71 kilometre hızla esen fırtına eşliğinde yağan sağanağın ardından metre kareye 17,6 kilogram yağış düştü.

Kentin ana arterlerinde biriken sular nedeniyle bazı caddelerde trafik uzun süre tamamen durdu. Çekirge Caddesi’nin Kültürpark Yağcılar kapısı ile Stadyum Kavşağı arasında kalan bölümde yarım metre yüksekliğinde su birikti. Trafiğin durduğu caddede çok sayıda ev ve iş yerlerinin alt katlarını su bastı.

Bursa-Ankara ve Bursa-İzmir kara yolu üzerindeki bazı alt geçitlerde su birikmesi nedeniyle trafik akışı durdu. Şiddetli fırtına yüzünden bir okulun çatısı uçtu.

İZNİK’TE CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE DOLU YAĞDI
Bursa’nın İznik ilçesinde de ceviz büyüklüğünde dolu yağdı. Yaklaşık yarım saat süren dolu, ilçe merkezinde su baskınlarına, tarım alanlarında da önemli zarara yol açtı.

KIRKLARELİ’NDE EVLERİ SU BASTI
Kırklareli’nde yağan şiddetli sağanak yağış nedeniyle Doğu ve Akalar mahallelerindeki bazı ev ve iş yerleri su altında kaldı. İtfaiye ekipleri, ev ve iş yerlerindeki suyu tahliye ederken, bazı vatandaşlar da kendi imkanlarıyla suyu boşaltmaya çalıştı.

ÇANAKKALE’DE ETKİLİ YAĞIŞ
Çanakkale’de de kent merkezinde sabah saatlerinde başlayan gök gürültülü sağanak nedeniyle yaklaşık 2,5 saatte metrekareye 6 kilogram yağış düştü.

Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde yağmurla birlikte dolu yağışı da etkili oldu. Yağış nedeniyle Gelibolu Eşref Bitlis İlköğretim Okulunun bahçe duvarının bir kısmı çöktü. Kuvvetli rüzgar Gelibolu Devlet Hastanesinin önündeki bir ağacı da yıktı.

AKÇAKOCA’DA ELEKTRİKLER KESİLDİ
Düzce’nin Akçakoca ilçesinde etkili olan sağanak yağış, dolu ve fırtına, su baskınlarına neden oldu. Yaklaşık 20 dakika devam eden yağış sonrası ilçe merkezinde elektrikler kesildi. Fırtına nedeniyle sahil bölgesindeki bazı çınar ağaçları da devrildi.

[Ntvmsnbc]

15.09.2008

Kapitalizmin Krizi : Küresel Çöküş Yakında mı?

2008'e girdiğimiz ilk aylarda, bağımsız, sosyalist ekonomistlerin çoğu 2008 yılının krizlerle kapanacağını 2009'a büyük krizlerle gireceğimizi söylemişlerdi. Görüşlerini önemsediğim politik iktisatçı Ahmet İNSEL 30.12.2007 tarihli Radikal 2'de "2008'de Büyük Kriz mi?" başlıklı bir yazı yazmıştı. (Yazıya ulaşmak için : TIKLAYINIZ) Yazıda Ahmet İnsel ; "Varolan, mali piyasalar merkezli kapitalist sistemin bir müddet daha sürdürülebilir olup olmadığı, 2008'de büyük ölçüde açıklığa kavuşacak. Bu nedenle, önümüzdeki günlerde, "piyasalar 2008'i coşkuyla karşıladı" manşeti atacak olan borsa goygoycularının dediklerine gözü kapalı inanmak, onların peşi sıra gitmek, akılla değil imanla izah edilebilir bir durum olacak. Ama kapitalizm büyük ölçüde akla değil, sermayeye ve piyasaya iman etmeye dayanmıyor mu?" diyordu. Dün ABD piyasalarında büyük bir krizin ilk çatırtısı duyuldu, ABD yatırım bankası Lehman Brothers iflas ettiğini duyurdu. Söz konusu banka iki dünya savaşında da zararsız çıkmış bir bankaydı. Öte yandan Sigorta Devi AIG'in de tehlikede olduğu söyleniyor. Dolar/YTL kotasyonu bankalar arası piyasada 1,27 YTL'yi aştı yıl sonuna dek 1,40'a ulaşacağı iddia edilmekte. Biliyoruz ki krizler kapitalizmin itici motoru işlevini görür, kapitalist sistemin oligarşisini oluşturan bir avuç ultra-zengin yine bu krizden korkunç paralar kazanıp kasalarına dolduracaklar, olan binlerde, milyonlarca emekçiye olacak. Peki krizler kapitalizmin sonunu getirebilir mi? Kapitalist sistemin motoru olmaya devam eden krizler elbette sistemin sonunu getirmeyecek, ta ki emekçilerin, işçilerin krize müdahale edip, kapitalist sistemin aleyhinde derinleştirmediği sürece...

Krizle İlgili Haberler :
* Dolar 1,27’yi aştı, borsada kayıp sürüyor
* Greenspan: Bu kriz yüzyılda bir olur
* Sigorta devi AIG’nin varlığı da tehlikede
* IMF: Krizde en kötüyü atlatmadık
* Borsalarda kara pazartesi
* Piyasalarda ABD Gerginliği
* ABD borsasında tarihi düşüş

Asya Beşik Gibi

Asya'yı 4 Günden Beri Sarsan 6 İla 7 Büyüklüğündeki Depremlere Bügün Yenisi Eklendi.

Asya'yı 4 günden beri sarsan 6 ila 7 büyüklüğündeki depremlere bügün yenisi eklendi.

11 Eylül'den bu yana Asya kıtası beşik gibi. 11 Eylül'de, önce Endonezya'da 7.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Tsunami uyarısı yapıldı.

Ardından 7.0 büyüklüğünde bir deprem Japonya'yı sarstı. Aynen Endonezya'da olduğu gibi tsunami uyarısı yapıldı. Her iki depremin de okyanusta meydana gelmesi büyük faciaları önledi. Ancak aynı gün İran'ı vuran 6.0 büyüklüğündeki deprem 43 kişinin ölümüyle sonuçlandı. İran'ı vuran deprem Körfez ülkesi Dubai'yi bile salladı.

Bugün ise Asya ülkelerinden Doğu Timor açıklarında Richter ölçeğine göre 6.2 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Amerikan Jeofizik Ofisinden yapılan açıklamada, depremin başkent Dili'nin 148 kilometre uzağında, 35 metre derinlikte meydana geldiği, depremin ardından tsunami uyarısında bulunulmadığı belirtildi.

[Haberler.com]

13.09.2008

Ike 7 metrelik dalgalarla vurdu

Ike kasırgası Teksas’ta binlerce evi su altıda bıraktı, yollar kapandı ve bini aşkın noktada yangın çıktı. 180 kilometre hıza ulaşan kasırga 7 metrelik dalgalara neden oldu.

Sahil bölgesinde çok şiddetli ve güçlü yağmur görülürken, kasırga saatte 180 kilometre hızdaki rüzgarla birlikte kıyıdaki Galveston kentini vurdu. Meydana gelen dalgaların yüksekliği ise 7 metreye ulaştı. Kasırga, 5’lik skalada 2’den 1’nci kategoriye geriledi.

Kasırga nedeniyle binlerce bina sular altında kaldı, yollar kapandı ve bini aşkın noktada yangın çıktı. Yüzbinlerce kişi karanlıkta kaldı. Uyarılara rağmen bölgeden ayrılmayan 140 bin ABD’li büyük tehlike altında bulunuyor.

Kasırga kıyıdan içeriye doğru ilerlerken ilk önce ABD’nin dördüncü büyük kenti olan Houston’ı etkisine alacak. Kasırganın, Houston bölgesinde yoğun olarak bulunan petrol tesislerinde hasara yol açmasından kaygılanılıyor. Ike kasırgasının Houston’dan sonra yine büyük bir kent olan Dallas’a yönelmesi bekleniyor.

Kasırga öncesinde kıyı bölgelerinden yaklaşık 1 milyon kişi tahliye edildi.

Üç yıl önceki Katrina kasırgasından bu yana ABD’yi tehdit eden en büyük doğal felaket olarak görülen Ike kasırgasının çapı bin kilometreyi buluyor.

Ike’ın sahilde ilk vuracağı Galveston, 1900 yılında benzer bir kasırgada ABD tarihinin en büyük doğal felaketlerinden birine sahne olmuş ve 6 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Ike’ın, Teksas’ın Meksika Körfezi kıyılarını son 50 yılda tehdit eden en büyük kasırga olduğu belirtiliyor.

Foto Galeri İçin : TIKLAYINIZ

[Ntvmsnbc}

11.09.2008

Art Arda Meydana Gelen Depremler Deneyin Sonucu mu?

CERN tarafından ilk aşaması başarılı olarak gerçekleştirilen asrın deneyinin ardından meydana gelen 4 büyük deprem akıllarda soru işareti bıraktı.

Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı"yla (LHC) yapılan deneyinin ilk aşamasının başarıyla tamamlanmasının ardından ilk deprem dün İran'da meydana geldi.

İran'ın Hürmüzgan eyaletine bağlı Bender Abbas kentinde yerel saat ile 15.30'da (TSİ 14.00) Richter ölçeğine göre 6,1 büyüklüğünde şiddetli bir deprem gerçekleşti. Bu depremde bazı konutlar yıkılırken 6 kişi hayatını kaybetti, 46 kişi ise yaralandı.

Akşam saatlerinde bir deprem haberi de Şili'den geldi. Şili'de, 6,0 büyüklüğünde deprem oldu. Şili Üniversitesi Sismoloji Fakültesi'nden yapılan açıklamada, sarsıntının TSİ 19.12'de olduğu belirtildi ve merkez üssü, Santiago'nun 1800 kilometre kuzeyindeki Pica kenti yakınları olarak gösterildi. Depremin can veya mal kaybına yol açtığına dair bir bilgi henüz verilmedi.

Bu sabah saatlerinde ise Endonezya ve Japonya'da art arda iki ayrı güçlü deprem meydana geldi.

Endonezya'nın doğusundaki Molucca adalarını sarsan depremin TSİ 03:00'te meydana geldiğini ve 7,6 büyüklüğünde olduğunu duyurdu. Depremin merkezinin denizde, Molucca'daki Ternate kentinin 120 kilometre uzağında olduğu kaydedildi. Depremin ardından verilen tsunami alarmı yaklaşık 1 saat sonra kaldırıldı.

Japonya'da ise Richter ölçeğine göre 7 şiddetinde deprem meydana geldi. Japonya Meteoroloji Ajansı, depremin TSİ 03.21'de meydana geldiğini ve merkezinin Hokkaido adasının açıkları olduğunu açıkladı. Depremden sonra tsunami alarmı verildi.

Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido adası açıklarında deniz tabanında meydana gelen depremden sonra sahile çok küçük çaplı tsunami dalgaları vurdu.

7 büyüklüğündeki depremden sonra 50 santimetre yüksekliğinde dalgaların vurabileceği ve halkın sahilden uzak durması yönünde uyarı yapıldı ancak, depremden 35 dakika sonra vuran dalgalar 10 santimetrede kaldı.

CERN'in gerçekleştirdiği "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" deneyinden önce bazı bilim adamlarının yaptığı açıklamalar 'dünyanın yok olacağı senaryoları üretmişti.

[Samanyolu Haber]
[Korsan Haber]

Japonya ve Endonezya’da şiddetli deprem

Endonezya ve Japonya’da art arda iki ayrı şiddetli deprem meydana geldi. Her iki ülkede de tsunami alarmı verildi.

Endonezya Metoroloji Ajansı’nın açıklamasına göre doğudaki Molucca adalarını vuran deprem TSİ 03:00’de, 7,6 büyüklüğünde oldu. Depremin merkezinin denizde olduğu kaydedildi. Amerikan Deprem Araştırma Merkezi ise depremin şiddetini 6.6 olarak açıkladı.

Depremin ardından verilen tsunami alarmı yaklaşık 1 saat sonra kaldırıldı.

JAPONYA 7,2 İLE SARSILDI
7,2 büyüklüğündeki bir deprem de Japonya’da meydana geldi. Japonya Meteoroloji Ajansının açıklamasına göre yerel saatle 09.21’de (TSİ 03.21) meydana gelen depremden sonra tsunami alarmı verildi. Japon yetkiller doğu kıyılarında 50 santimetrelik tsunami beklediklerini açıkladı. Ancak depremden 35 dakika sonra vuran dalgalar 10 santimetrede kaldı.

Depremin can ve mal kaybına neden olup olmadığı henüz açıklanmadı.

Depremin merkezinin Hokkaido adasının açıkları olduğu belirtildi. NHK televizyonu Hokkaido’dan görüntülere yer verdi, bu görüntülerde, binalarda belirli bir hasar göze çarpmadı.

[Ntvmsnbc]

Japonya'da Mini Tsunami
Endonezya ve Japonya'da peş peşe şiddetli iki deprem oldu. Depremden 35 dakika sonra dalgalar kıyıya vurdu.

Endonezya ve Japonya'da art arda iki ayrı güçlü deprem meydana geldi. Richter ölçeğine göre 7 şiddetindeki bir deprem de Japonya'da meydana geldi.

Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido adası açıklarında deniz tabanında meydana gelen depremden sonra sahile çok küçük çaplı tsunami dalgaları vurdu.

7 büyüklüğündeki depremden sonra 50 santimetre yüksekliğinde dalgaların vurabileceği ve halkın sahilden uzak durması yönünde uyarı yapıldı ancak, depremden 35 dakika sonra vuran dalgalar 10 santimetrede kaldı.

Depremin merkezinin Hokkaido adasının açıkları olduğu belirtildi. NHK televizyonu Hokkaido'dan görüntülere yer verdi, bu görüntülerde, binalarda belirli bir hasar göze çarpmadı.

ENDONEZYA'DA DEPREM

Endonezya Metoroloja Ajansının açıklamasına göre doğudaki Molucca adalarını vuran deprem TSİ 03:00'de, 7,6 büyüklüğünde oldu. Depremin merkezinin denizde olduğu ve Molucca'daki Ternate kentinin 120 kilometre uzağında olduğu kaydedildi. Depremin ardından verilen tsunami alarmı yaklaşık 1 saat sonra kaldırıldı.

[İnternet Haber]

10.09.2008

Yüzyılın deneyinde ilk aşama tamam

5 binden fazla fizikçinin 10 yıldır üzerinde çalıştığı yüzyılın deneyinin ilk aşaması başarıyla tamamlandı. “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı”yla yapılan deneyin sonuçları merakla bekleniyor.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) yapımı yıllar süren ve evrenin oluşum sırlarını ortaya çıkarması beklenen dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı”yla (Large Hadron Collider-LHC) (LHC) yapılan deneyin ilk aşaması başarıyla tamamlandı.

Deney, 13,7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama’dan hemen sonraki kainatın başlangıç şartlarını oluşturarak, maddenin sır perdesini aralayabilmeyi amaçlıyor.

PROTONLAR HAREKETE GEÇİRİLDİ
Proje ekibinin lideri Lyn Evans, yeraltındaki 27 metrelik tünelde protonlar harekete geçirilerek yapılan deneyin ilk safhasının tamamlandığını açıklarken, projeye katkıda bulunan bilim adamları deneyin tamamlanışını şampanya patlatarak kutladı.

Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu (CERN) tarafından yapılan deneyde ilk ışın huzmesi için 100 milyar protonluk paketler hızlandırıcıya atıldı. Saat yönünde
yapılan ilk deneyden sonra, saat yönünün tersi istikamette olacak şekilde ikinci demet devreye sokulacak ve nihayetinde iki ışın huzmesinin farklı yönlerde harekete geçirilmesiyle “büyük patlama”dan hemen sonraki koşullar yaratılmaya çalışılacak.

PROTONLAR DETEKTÖRÜN İÇİNDEN GEÇTİ
California Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Ünel, CERN’deki gelişmelerle ilgili bilgi verirken, bugün büyük hadron çarpıştırıcısının ilk kez test edildiğini aktardı. Ünel, “Bugün büyük hadron çarpıştırıcısı çalışmaya başladı. Bundan sonra protonların çarpıştırıcıda döndürülmesine devam edilecek. Bu deney artık başladı ve yüksek enerjilerde devam edecek” dedi.

Ünel, hızlandırıcıda iki ayrı proton demetinin bulunduğunu, bunlardan birinin saat, diğerinin de ters yönde döndüğünü belirterek, “Bugün CERN’de saat yönünde dönen proton demetini daha az enerjiyle ve daha az proton sayısıyla başarıyla attırdık. Protonlar detektörün içinden geçti ve detektörün içinde bıraktığı izleri gördük ve bu bizi çok heyecanlandırdı” dedi.

Bugün ilerleyen saatlerde diğer yöndeki proton demetinin halkada döndürüleceğini anlatan Ünel, bu demetlerin birbirinden bağımsız olduğunu dile getirerek, “Akşam saatlerinde bu iki demeti birbiriyle çarpıştırmayı deneyeceğiz. Bu, düşük enerji seviyelerinde olacak. Yani 0.450 Tera elektron volt ya da trilyon elektron volt (TeV) seviyelerinde” diye konuştu.

Enerjinin 7 TeV seviyesine çıkmasının ardından ATLAS ve CMS deneylerinde yeni hızlandırıcı üzerinden 10-15 yıl veri toplamanın planlandığını ifade eden Ünel, “Bu aşamadan sonra hızlandırıcı daha da güçlendirilecek ve deneyler daha da hassas hale getirilecek” dedi.

Bugünkü aşamayla hemen sonuca ulaşmanın beklenemeyeceğini vurgulayan Gökhan Ünel, deneyle ilgili beklenen gelişmeleri şöyle anlattı:

“Düşük enerjide yani 1 TeV seviyesinde bugün başlatılan çarpıştırmaların Ekim ayı içinde 5 TeV seviyesine çıkması hedefleniyor. 5 5 TeV yani kademeli olarak 10 TeV seviyesine ulaşıncaya kadar, Aralık ayına kadar elimizden geldiğince veri toplayacağız. Aralıkta 2 ya da 3 hafta, yılbaşı tatili nedeniyle deney durdurulacak. Ondan sonra istediğimiz enerjiye ulaşmak için çalışmalara yeniden başlayacağız.”

[Ntvmsnbc]

İran’da 6,1 büyüklüğünde deprem

İran’ın güneyinde Richter ölçeğine göre 6,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Fars Haber Ajansı, son haberinde, Deprem Araştırma Merkezine dayanarak, Hürmüzgan eyaletine bağlı Bender Abbas (Bandar Abbas) kenti yakınlarında yerel saat ile 15.30’da (TSİ 14.00) Richter ölçeğine göre 6,1 büyüklüğünde şiddetli bir depremin meydana geldiğini belirtti. Fars Haber Ajansı daha önce depremin büyüklüğünü 7,5 olarak açıklamıştı.

Depremin yerin 55 km derinliğinde gerçekleştiği bildirildi.

Depremde ilk belirlemelere göre bazı evlerin yıkıldığı, halkın evleri terk ederek sokağa çıktığı belirtildi.

Komşu eyaletlerden de hissedilen depremde, olası can kaybına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

[Ntvmsnbc]

8.09.2008

Ike Kasırgası Yıkmaya Devam ediyor

Ike kasırgasının, Karayip denizinde ada ülkesi Turk ve Kaikos’tan sonra vurduğu Haiti’de 58, Dominik Cumhuriyeti’nde 1 kişi öldü.

Haiti’den sonra Bahama adalarının güneyini ardından da Küba’yı vuran ve Meksika Körfezi’ne doğru ilerleyen kasırganın yüz binlerce kişinin barınaklara ya da daha yüksek yerlere tahliye edildiği Havana’yı da vurabileceği, Florida Keys bölgesinde de etkili olabileceği belirtiliyor.

Geçen hafta da Hanna kasırgasının vurduğu Haiti’de evleri yıkan, tekneleri sürükleyen zaten su basmış yerlere daha da yağmur getirerek sellere neden olan Ike kasırgası, 58 kişinin ölümüne yol açtı.

Dominik Cumhuriyeti’nde de yıkılan bir ağacın altında ezilen 1 kişi ölürken, şiddetli kasırganın diğer adalarda yol açtığı olası can kaybı konusunda henüz bilgi bulunmuyor.

TURK VE KAİKOS’TA EVLERİN YÜZDE 80’İ ZARAR GÖRDÜ
Ike kasırgasının 4.kategorideyken ilk önce vurduğu Turk ve Kaikos’ta evlerin yüzde 80’inin çatılarının uçtuğu, felaketin çok büyük olduğu bildirilmişti. Halkın korunmak için evlerindeki dolaplara veya merdiven altına saklandığını anlatan Turk ve Kaikos Adaları Başbakanı Michael Misick, “Hayata tutunmaya çalışıyorlar, cidden çok kötü darbe aldılar” dedi.Kasırganın şiddeti biraz hafiflerken, hala tehlikeli olan ve saatteki hızı 195 kilometreyi bulan 3. kategoride olduğu belirtiliyor.

KÜBA’DA 200 BİNDEN FAZLA KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Küba hükümeti, kasırga yaklaşırken sadece ülkenin orta doğusundaki Camaguay’da tahliye edilenlerin sayısının 224 bini aştığını bildirdi. Ike’ın Küba’da sonra nereye doğru ilerleyeceğini tam olarak tahmin etmenin güç olması nedeniyle Florida’dan Meksika’ya kadar milyonlarca kişi endişe içinde bekliyor.

[NTVMSNBC]

10 Eylül CERN Büyük Patlama Deneyi Felaket Senaryoları

Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu’nun (CERN) Büyük Patlama deneyi aylardır bazı çevrelerce önlenmeye çalışılıyor. Gerekçe felaket senaryoları...

Deneyin dünyanın sonunu getireceğine inananlar var. İşte deneye yönelik karşı tezler ve CERN’ün felaket senaryolarına verdiği yanıt.

Evrenin oluşumuna ilişkin ipuçları vermesi beklenen “Büyük Hadron Çarpıştırıcı” (LHC) deneyi, aylar süren hareretli tartışmaları da beraberinde getirdi. Deneye karşı bazı öne sürülen felaket senaryoları muhtelif.

KARA DELİKLER OLUŞTURACAK
Bunlardan ilki evrenin oluşumundaki büyük çarpışmanın bir benzerinin yaratılacağı deney sırasında açığa çıkacak yüksek enerjinin kara delikler oluşturacağı yönünde. Kara delikler uzayda tam olarak anlaşılmayan güçlü çekim bölgeleri olarak tanımlanıyor. Hala bilim dünyasının tam olarak aydınlatamadığı kara delikler ışığı bile emiyor. Çekim alanlarına giren tüm parçacıkları içine çektikleri için siyah görünüyorlar.

CERN uzmanları, deneyde mikroskopik ölçülerde kara delikler ortaya çıkabileceğini kabul ediyor.

Ancak iddialar bu kadarla sınırlı değil. Almanya’da Otto Rossler adlı Biyokimya Profösürü öncülüğünde bir grup, bu iddiayı daha da ileri götürerek, bu mikroskobik kara deliklerin zamanla birleşerek büyük bir kara delik oluşturacağını ve 4 yıl içinde tüm dünyayı yutacağını öne sürüyorlar. Bu gerekçeyle deneyi engellemek için, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptıkları başvuru reddedildi.

Hawaii’deki ABD Mahkemesi’ne de benzer gerekçelerle deneyin önlenmesi talebiyle dava açıldı, davacılar deneyde açığa çıkacak enerjinin maddelerin yapısında da köklü değişikliklere yol açacağını iddia ediyor. Davanın CERN açısından bağlayıcılığı bulunmuyor.

DÜNYAYI SIVIYA ÇEVİRECEK
Yüksek enerjiyle oluşan bir parçacığın dünyayı sıvıya çevireceği de ortaya atılan çok sayıda iddiadan biri. Bu iddialar İngiliz Astro-Fizikçi Stephen Hawking’in radyasyon teorisiyle de çelişiyor. Hawking, küçük kara deliklerin büyük olanlara oranla daha fazla radyasyon yaydığını ve radyasyonla kütle kaybeden küçük kara deliklerin daha hızlı bir şekilde yok olduklarını savunuyor.

Yayınladığı güvenlik raporuyla tüm bu iddiaları yalanlayan CERN uzmanlarına göre konuyla ilgili bilimsel tezler olmasa dahi doğa deneyin bir tehlike oluşturmadığını bizzat kanıtlıyor.

Cern Başkanı Robert Aymar, “Deneyle dünyanın yok olacağını öne sürenler var. Küçük kara deliklerin birleşerek büyüyeceğini, tüm dünyayı yutacağını söylüyorlar. Cosmik ışınlar doğal yollarla milyarlarca yıldır çok daha büyük enerjiler ortaya çıkarıyor. Şimdiye kadar hiçbir şey olmadı. Bu deneyle de olmayacaktır” açıklamasında bulundu.

GEÇMİŞE YOLCULUK YAPILABİLECEK
İki Rus matematikçi tarafından ortaya atılan bir diğer iddia da yine film senaryolarına aratmıyor. Matematikçiler Einstein’ın izafiyet teorisine gönderme yapıyor. Einstein izafiyet teorisinde uzayın en, boy, yükseklik ve zaman olarak 4 boyuttan oluştuğunu, yüksek bir enerjinin uzayda bozulmaya neden olarak zamanda bir tünel yaratabileceğini öne sürer. Irinia Arefeva ve Igor Volovich’e göre de deneyde ortaya çıkacak yüksek enerji zamanda bir kırılma yaratacak ve burada açılacak zaman tünelinden geçmişe yolculuk yapılabilecek.

Uzmanlar bu iddiaların fizik bilmeyen ve bu nedenle mevcut bilimsel tezleri de yanlış yorumlayan kişiler tarafından ortaya atıldığını vurguluyor.

Diğer Haber : Kainatın Sırları Aralanacak

[NTVMSNBC]

Felaket Havadan Fotoğraflandı! (Antalya)


Manavgat ve Serik’te 6 gün süren ve Türkiye’nin en büyük ikinci orman yangını olarak kayıtlara geçen yangının yarattığı tahribat havadan fotoğraflandı.

Manavgat’a bağlı Taşağıl beldesi yakınlarında 31 Temmuz’da başlayan yangın, Serik ilçesine sıçradı ve büyüyen yangın ancak 6 gün sonra söndürülebildi. Anadolu Ajansı, yangının yarattığı tahribatı havadan görüntüledi. Büyük orman yangınında bazı alanların tamamen kül olduğu görülürken, alevlerden en çok genç ormanların etkilendiği belirlendi.

Büyük yangının yaklaşık 20 bin hektar alanı etkilediği tahmin ediliyor. Antalya Valiliği, yangın bölgesinde ağaçlandırma çalışmalarının sonbaharda başlayacağını açıkladı.

Orman yangınıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporuna göre, yangın TEDAŞ’a ait enerji nakil hatlarındaki elektrik tellerinden çıktığı tespit edildi.

Felaketin boyutları ile ilgili NTV Foto Galerisi : FOTO GALERİ

[Ntvmsnbc]

4.09.2008

Tropik dörtlü: "4 ayrı kasırga yolda"

Tropik bölgeler Gustav'ın kalıntıları yanında Hana, Ike ve yeni gelecek olan Josephine kasırgası ile çılgına dönüyor. 

Kasırga uzmanları, normalde dalgalı seyreden tüm hava unsurlarının fırtına oluşumuna zemin hazırladığını söylüyor ve bunun bir süre devam edeceğini de ekliyorlar.

Meteoroloji uzmanları ise aynı anda dört tane fırtınanın oluşumunun ufak bir ihtimal olduğunu ama imkansız olmadığını söylüyor. 1995'te beş fırtına aynı anda meydana gelmişti. Ve 1998'de de dört fırtına aynı anda olmuştu. Ama ne olacağını bekleyip görmemiz gerekiyor.

Fırtına sezonunun en yoğun dönemi 10 Eylül'de başlıyor ve bu sezon 10 adet fırtına oldu, bu da zaten tüm bir sezon için toplam ortalama fırtına sayısı. 

Kasırga tahmincileri, bu ayın fırtına açısından, normal Eylül ayının iki katı yoğunlukta olacağını söylüyorlar. Tahminciler, beş fırtına olacağını, bunlardan dördünün kasırga olacağını, bu kasırgalardan ikisinin de büyük çaplı olacağını söylüyor.

Goldman: Petrol 149 dolara çıkar

Yatırım bankası Goldman Sachs, petrol fiyatlarının yıl sonuna kadar 149 dolara çıkacağını öngördü.

ABD’de etkili olan Gustav kasırgasının etkisiyle son günlerde hafif yükselen petrol fiyatları 110 doların altında seyrediyor. ABD ham petrolü, 109.20 dolara inerken, Brent türü Kuzey Denizi ham petrolünün varil fiyatı da, 108 dolara geriledi.

Petrolün son iki ayda 147 dolardan 110 dolar düzeyine düşmesine karşın tahminler fiyatların yukarı yönlü olduğunu ortaya koyuyor.

Goldman Sachs, petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşe rağmen petrolün varil fiyatının yıl sonuna kadar 149 dolara yükseleceğini öngördü. 

Goldman petrolün 149 dolara çıkacağı tahminine gerekçe olarak Çin’den gelen talebin artacağı beklentisini gösterdi. Goldman Sachs, daha önce de önümüzdeki yıl için 200 dolar tahminini yapmıştı.

OPEC NE YAPACAK?
Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) resmi toplantıları 9 Eylül’de Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılacak. OPEC yetkililerine göre, normalde gün boyunca devam eden resmi görüşmeler Ramazan ayı dolayısıyla 9 Eylül Salı günü akşam saatlerinde başlayacak.

Toplantıda OPEC’in ne yapacağı merakla bekleniyor. Ünlü petrol yatırımcısı T. Boone Pickens, OPEC’in toplantıda üretimini kısacağını öngördü. Ancak OPEC’in üretimde değişikliğe gitmeyeceği de belirtiliyor.

Kenya’ya kar yağdı

İç kesimlerinde çöl, kıyılarında tropikal iklimin hüküm sürdüğü Kenya’da kar yağdı. Kenyalılar ilk kez gördükleri karı memnuniyetle karşıladı, ancak uzmanlar bunun küresel ısınmanın önemli bir sonucu olduğuna dikkat çekiyor.

Afrika ülkesi Kenya’ya kar yağdı. Hayatlarında ilk kez kar gören köylüler hem büyük şaşkınlık yaşadı, hem de beyaz örtünün tadını doyasıya çıkardı. Hint Okyanusu kıyısındaki Doğu Afrika ülkelerinden biri olan Kenya’nın kıyı kesiminde tropikal, iç kesimde çöl iklimi hakim.

Ancak Kenyalılar dün sabah uyandıklarında hayatlarında bir ilki yaşadı, çünkü ülkenin Busara köyüne kar yağdı.

Başkent Nairobi’nin kuzeybatısındaki köyde, kar küçük bir alana yağsa da yaydığı mutluluk oldukça fazlaydı.

SEBEBİ KÜRESEL ISINMA

Kar görmek için yakın yerlerden Busara köyüne gelenler oldu.Yetkililer Busara köyüne kar yağmasını küresel ısınma ve bölgedeki ormanlık alanların tahrip edilmesine bağlıyor.

3.09.2008

CERN'de "Büyük Patlama" Deneyi 10 Eylül'de!

"Big Bang" (Büyük Patlama) deneyi için en önemli adım 10 Eylül'de atılacak.

Evrenin oluşumundaki sırları ortaya çıkarması hedeflenen Centre Europeen pour la Recherche Nuclearie-Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) yapılacak büyük patlama deneyinde 10 Eylül'de önemli bir adım atılarak, “atomaltı parçacık çarpıştırma cihazı çalıştırılacak.

8 Ağustos 2008'de ilk protonların ön hızlandırıcıdan ana hızlandırıcıya başarılı bir şekilde aktarıldığı belirtilirken, 10 Eylül'de ilk proton demetinin ana hızlandırıcıda devrinin sağlanması çalışmasının yapılacağı kaydedildi.

Yerin 100 metre altında yapılacağı açıklanan deneyde dünyanın dört bir yanından bilim adamları, maddeyi oluşturan parçacıkları inceleyerek evrenin işleyişi hakkında detaylı bilgilere ulaşılması hedefleniyor.

Nedir bu "Big Bang"

Big Bang ya da Büyük Patlama, evrenin yaklaşık 13,7 milyar yıl önce çok yoğun ve sıcak bir noktadan meydana geldiğini savunan bir bilimsel teori.

Büyük Patlama teorisi, Galaksiler nebulözler ve yıldızlararası plazmanın bu şekilde meydana geldiğini savunur. Bu ilk infilaktan bu yana çok daha küçük patlamalar (süpernovalar) halen devam etmekte ve evren, genişleyip büyümeye devam etmektedir.

Gerçekten de dünyadaki gözlem evlerinden izlenen uzak galaksilerin ışığındaki kırmızıya kayış, bunun ispatı olarak kabul ediliyor.

Büyük patlamadan gelen radyasyon, ilk defa 1964'te tespit edilmiştir. New Jersey'deki Bell Laboratuvarlarından Arno Penzias ve Robert Wilson, Samanyolunun dış kısımlarından gelen belirsiz radyo dalgalarını ölçmeye çalışıyorlardı.

Fakat bunun yerine gökyüzünün her tarafından gelen bir radyasyon buldular. Bu ışınımın bütün yönlerdeki parlaklığı aynı idi ve yaklaşık 3° Kelvin (yaklaşık -270,15 santigrat) sıcaklığında bir ortamdan geldiği anlaşılıyordu.

Daha sonra Penzias ve Wilson, bu buluşları için bir Nobel ödülü kazandılar.

Bu kozmik fon radyasyonunun, büyük patlamadan hemen sonra evreni dolduran sıcak gazdan geldiği tahmin edilmektedir. Astronomlar, 1920'lerden beri evrenin genişlediğini biliyorlardı.

Bu genişlemenin hızı da, yaklaşık 13,7 milyar yıl kadar önce bütün maddenin tek bir anda aynı noktada bulunması gerektiğini gösteriyor. İşte tam bu ilk zamana büyük patlama denilmektedir. O zamandan beri de evren sürekli olarak büyümektedir.

Deney nasıl yapılacak

36 ülkeden 2 binden fazla fizikçinin katılımıyla gerçekleştirilecek olan yüzyılın bu büyük fizik deneyde, bir parçacık hızlandırıcısında atom çekirdeğinde bulunan proton parçacıkları çok yüksek enerjiyle çarpıştırılacak ve ortaya çıkan parçacıkların evrendeki rolleri belirlenecek.

Bir şehir efsanesi "Kıyamet kopacak"

İsviçre'de 10 Eylül’de yapılacak deneyin kıyametin kopmasına neden olacağını düşünenler de mevcut. Dan Brown'ın, çok satan kitabı Melekler ve Şeytanlar'da da Büyük Patlama olursa dünyayı içine çekecek büyük bir kara deliğin ortaya çıkacağı iddiası kurgusal olarak yer alıyordu.

Bilim adamları ise bu endişeleri gereksiz buluyor.

[CNN Turk]

‘Fırtınaların anası’ (Gustav) 103 kişiyi öldürdü

Hafta başında ABD’de New Orleans’ın batısından geçtikten sonra şiddeti düşerek tropikal fırtınaya dönüşen Gustav kasırgası sonucu Karayipler’de ölenlerin sayısı 96’yı buldu. Amerikan kıyılarını vurmasının ardından en az yedi kişinin de ölümüne neden olan Gustav’ın bilançosu böylelikle 103 ölüye yükseldi. Uyarılar üstüne kenti boşaltan New Orleans’lılar evlerine dönmek için bir süre daha beklemek zorunda. Kentin 2005’teki Katrina kasırgasından sonra güçlendirilen deniz setleri, ‘fırtınaların anası’ lakaplı Gustav’ın kentte bir facia daha yaşatmasına engel oldu. Ancak New Orleans’ta yine de fırtınanın etkileri hissediliyor. Zorunlu tahliyeyle şehir ıssızlaştı, kalanlar fırtınanın elektrik hatlarına zarar vermesiyle karanlığa mahkûm oldu, kanalizasyon sistemi de hasar aldı. Gustav Kasırgası’ndan sonra gelen Hanna kasırgası da dün Haiti’de en az 10 kişinin ölümüne ve su baskınlarına sebep oldu. Yetkililer, Hanna’ya karşı önlem alıyor. (ap)

[Radikal]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...