28.06.2008

‘Kuzey Kutbu bu yaz eriyecek’

Kuzey Kutbu’nda bu yaz hiç buz olmayabilir! Kuzel Kutbu’ndaki erimenin sanılandan da hızlı olduğu belirlendi. Konuyu manşetine taşıyan Guardian gazetesi “Düşünmesi bile imkânsız geliyor ama insanlık tarihinde ilk kez Kuzey Kutbu’nda hiç buz olmayabilir. Arktik Buz Denizi’nin eridiğinde kutup noktasına tekneyle gidilecek ki küresel ısınmanın gezegen üzerindeki etkisi konusunda bundan daha endiye verici bir şey olamaz” diye yazdı.

Guardian’a konuşan Colarado’daki Amerikan Ulusal Kar ve Buz Bilgi Merkezi uzmanı Mark Serreze, “Bilimsel açıdan Kuzely Kutbu sadece yeryüzünde bir nokta. Ama sembolik önemi çok büyük. Kuzey Kutbu’nda su değil buz olması gerekir” dedi.

Ama konunun Arktik ülkeler için sembolik değil, gayet maddi bir sonucu da olacak. Kuzey Kutbu’ndaki buzlar tamamen eridiğinde, daha önce kalın buz tabakası nedeniyle erişilemeyen petrol ve mineral yataklarının ortaya çıkması bekleniyor.

‘Temmuz ya da ağustosta belli olur’
Geçen hafta ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nden yapılan açıklamada yine Kuzey Kutbu’nun üzerini kaplayan buzların son derece hızlı biçimde eridiği belirtilmiş, 5-10 yıl içinde kutup noktasında hiç buz kalmayabileceği belirtilmişti. Ondan bir önceki tahmin ise 2080’di. Ama Guardian’ın dünkü sayısında yer alan bilim adamları bu konudaki tahminlerini değiştirdi. Buna göre bu yaz tamamen sularla kaplı bir Kuzey Kutbu’yla karşılaşma olasılığı yüzde 50/50. Çünkü son tespitlere göre, sadece bir kış içinde oluşan ince buz tabakası, eskiden Kuzey Kutbu’nun üzerine kaplayan uzun yıllar içinde oluşmuş tabakayı ittirerek yerine geçti. Son uydu verileri bu ince tabakanın geçen yıldan da hızlı biçimde eridiğini gösteriyor ki, geçen yıl ki erime tüm zamanların rekoruydu. Serreze’ye göre dananın kuyruğu bu temmuz ya da ağustos ayında kopacak.

Seattle’daki Washington Üniversitesi’nden kutup araştırmacısı Ron Lindsay’a göre ise erime büyük bir olasılık ama rüzgâr ve güneş ışığı koşullarına göre her şey değişebilir. İnce buz tabakasının erimesiyle okyanuslara daha fazla su karışmasından, okyanusların derin ve karanlık sularınınsa daha fazla ısıyı bünyesinde tutarak özellikle Arktik bölgede sıcaklığı daha da artırmasından endişe ediliyor.

[Radikal]
[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...