12.02.2009

Lulin Kuyrukluyıldızı Güneş Sistemi’ne Giriyor


Yeşil ışığı ile görülebilen Lulin kuyrukluyıldızı Güneş Sistemi’nin içine ilk defa giriyor.

Geçtiğimiz yıl keşfedilen esrarengiz bir yeşil ışık yayan Lulin kuyrukluyıldızı, 24 Şubat tarihinde Dünya’ya en yakın konumuna ulaşacak. Çıplak gözle görülebilecek kuyrukluyıldız Dünya’nın 61 milyon 155 bin 72 kilometre yakından geçecek. Kıyaslamak gerekirse, Kızıl Gezegen Mars şimdiye kadar Dünya’ya 55 milyon 683 bin 302 kilometre yaklaşabilmişti.

Lulin’in yeşil rengi Jüpiter boyutunda atmosfere sahip olmasını sağlayan gazlardan geliyor. Kuyrukluyıldızın çekirdeğinden fışkıran gazlar bir çok kuyrukluyıldızda bulunan zehirli siyanojen gazı ve diatomik karbon içeriyor. Her iki gaz da Güneş ışını ve Uzay boşluğunun vakum etkisi altında kaldığında yeşil renkte ışık saçıyor.

Temmuz 2007’de 19 yaşındaki meteoroloji öğrencisi Quanzhi Ye tarafından Tayvan’da bulunan Lulin Gözlemevi’nde keşfedilen kuyrukluyıldızın adı da buradan geliyor. Ye, keşfettiği kuyrukluyıldızın güzel görüntüsünün çıplak gözle de görülebileceği için heyecanlandığını belirtiyor.

NASA’dan yapılan bir açıklamada, 24 Şubat 2009 tarihinde Dünya’ya en yakın konumda olacak kuyrukluyıldızın Güneş’in doğuşundan kısa bir süre önce karanlık gökyüzünde belireceği günbatımından sonra da gökyüzünün güneyine doğru izlediği yolun dörtte üçünü kat etmiş olacağı belirtiliyor.

[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...