6.10.2006

Dünya Çöle Dönüyor

İngiliz bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma, dünyanın 3'te 1'inin 2100 yılında çöl olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu ortaya koydu
Çevreye aşırı duyarlı politikalarıyla bilinen İngiliz Independent Gazetesi, dünya için alarm zilleri çalan bu haberi, "Küresel ısınmanın etkileri konusunda bugüne kadarki en kaygı verici uyarı" diyerek kapaktan tam sayfa manşet verdi. Gazete, İngiltere'deki 4 ayrı meteoroloji kurumunun ortak açıklamasına paralel bir şekilde "Kurak yüzyıl" başlığını kullandı.

"ÖLÜM CEZASI GİBİ"
Bournemouth'taki İklim Kliniği tarafından açıklanan araştırma sonuçlarına göre, küresel ısınma, sanayi gazları ve su kaynaklarının giderek tükenmesi nedeniyle dünya, milyonlarca kişiyi açlık ve susuzluktan ölümün eşiğine getirecek bir çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Sonuçlar, halen dünyanın yüzde 25'inde hakim olan hafif kuraklığın 2100 yılında yeryüzünün yüzde 50'sini etkisi altına alacağını gösterirken, şu anda yerkürenin yüzde 8'ini etkileyen ciddi kuraklığın 2100 yılında yüzde 40 düzeyine; aşırı kuraklığın ise şu anki yüzde 3'ten yüzde 30'a tırmanacağını ortaya koydu.

Hıristiyan Yardım Kuruluşu Christian Aid'den Andrew Pendleton, "Bu, milyonlarca kişi için adeta bir ölüm cezası" derken, uzmanlar kuraklığın en çok gelişmekte olan yoksul ülkeleri vuracağını belirtti.

TÜRKİYE DE RİSKLİ
Aynı konuyla ilgili olarak Guardian gazetesi, kuraklığın en ciddi biçimde görüleceği coğrafyayı Avrupa'nın güneyi, Kuzey Afrika, Avrasya'nın batısı ve Kuzey Amerika olarak bildiriyor. Türkiye de bu kuşak içinde yer alıyor. Guardian�a göre Afrika'nın orta bölgeleri, Asya'nın doğusu ve kuzey enlemlerinde yer alan ülkelerde de iklimin eskisine nazaran daha yağışlı olacağı tahmin ediliyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...