24.11.2008

Kanada'ya Meteor Düştü

Kanada’nın Alberta eyaletinin kuzeyine meteor düştü.

Alberta yerel saatiyle olayda, gökyüzü bir anda gündüz gibi aydınlanırken, şiddetli patlama sesi duyuldu. Düşen meteorun sebep olduğu aydınlanma, Manitoba ve Saskatchewan eyaletlerinin Alberta sınırına yakın bazı şehirlerinde de görüldü.

Edmonton İlkyardım Koordinasyon Merkezi;nden Pierre Bolduc, şehir sakinlerinden yüzlerce ihbar telefonu aldıklarını belirterek, “Merkezi arayanların kimi büyük bir uçağın yanarak düşüp infilak ettiğini, kimi bomba patladığını, kimi de büyük bir yangın olduğunu haber verdiler. Biz de ilkönce şaşırdık ama ilgili yerlerden bilgi gelince halkı rahatlattık” dedi.

Video :

Hürriyet Video'larını izlemek için Flash 7 veya daha yüksek eklenti yüklenmeniz gerekmektedir. Yüklemek için tıklayınız!!!


Kanada Kraliyet Astronomi Topluluğu üyesi Edmonton;lu gökbilimci Alister Ling, meteorun düşüşünü baştan sona kaydettiğini ve görüntüleri Alberta Üniversitesi bilimadamları ile inceleyeceklerini söyledi.

Kanada Kraliyet Atlı Polisi (RCMP) yetkilileri de, ateştopu halinde yere çakılan ve “meteorit” haline gelen meteorun büyüklüğü ve özellikleri ile ilgili bilgilerin, Alberta Üniversitesi;nin yapacağı incelemeden sonra kamuoyuna açıklanacağını belirttiler.

[Ntvmsnbc]

Rusya’da 7 büyüklüğünde deprem

Rusya’nın doğusunda 7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, Rusya’nın doğusundaki Petropavlovsk-Kamçatskiy’nin 313 kilometre kuzeybatısında 7 büyüklüğünde bir deprem gerçekleştiğini bildirdi. Depremin 488 kilometre derinlikte olduğu belirtilirken, hasar olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

[Ntvmsnbc]

53 balina intihar etti

Avustralya’nın Tazmanya adasında kıyıya vuran 64 balinadan 53’ü kurtarılamadı. Çevreciler ve yetkililer, saatler süren çabaların ardından 11 balinayı ise denize döndürmeyi başardı.

Avustralya’nın Tazmanya adasında onlarca pilot balinanın kıyıya vurduğunu gören çevre sakinlerinin yetkililere haber vermesiyle hummalı bir çalışma başladı. Yetkililer, uzmanlar, dalgıçlar ve gönüllüler, 64 pilot balinayı kurtarmak için büyük bir gayret sarfetti. Ancak balinalardan 53’ü kurtarılamadı.

Küçük balina türleri arasında yer alan ve ortalama 5 metre olan pilot balinalardan 11’i ise araçlarla 17 kilomtere uzaklıktaki bir başka kıyıya götürülerek denize döndürüldü.

Balinalar, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın kıyılarında zaman zaman intihara kalkışıyor, ancak bilmadamları bu dev memelilerin neden böyle davrandıklarını çözebilmiş değil.

[Ntvmsnbc]

19.11.2008

Norveç Buzullarında Farklı Durum

Dünya Kuzey Kutbu'ndan Himalayalar'a buzullarını daha önce öngörülemeyen bir hızda yitiriyor.

Avrupa'nın en büyük buzullarına ev sahipliği yapan Norveç de buzulların hızla erimesine yol açan küresel ısınmadan etkileniyor.

Buzulların erimesiyle, denizlerin daha çok ısındığını ve Norveç kıyılarında etkili olan Gulf Stream sıcak su akıntısının sıcaklığının geçen 20 yıl içerisinde 2 derece arttığı belirtiliyor.

Havanın yumuşamasının etkisiyle kar yağışının artmasından dolayı ülkedeki bazı buzullarda genel eğilimin tersine büyüme görüldü.

Düzenli olarak buzulları inceleyen uzmanlar, denize yakın bölgelerdeki bu kısmi büyümenin de küresel ısınmanın sonucu olduğu görüşünde.

Uzmanlar beyaz buzulların güneşten gelen enerjiyi yansıtıklarını, ancak erimeyle buzulların yerine gelen kara, toprak ve denizin güneş enerjisini depoladığını belirtiyor.

Bu ısınma da havayı yumuşatarak daha fazla kar yağışına yol açıyor.

[TRT]

Endonezya'da 10 bin kişi evinden oldu

Endonezya'nın Sulawesi adasında önceki gün 7,5 büyüklüğünde meydana gelen depremde ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi. 10 bin kişi evlerinden oldu.

Yetkililer, şiddetli depremde, adanın iki bölgesinde binden fazla binanın yıkıldığını ve yaklaşık 10 bin kişinin evsiz kaldığını kaydetti.

Bir köprünün de yıkıldığı depremde yaralı sayısının 150'yi geçtiği belirtildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, depremin merkezinin denizin 26 kilometre altında olduğunu, depremden sonra 5,5 ve 5,1 büyüklüğünde iki artçı sarsıntının meydana geldiğini duyurmuştu. Endonezya meteoroloji ajansı da, tsunami uyarısında bulunmuştu.

Güney Asya'da 2004'te meydana gelen depremin yol açtığı tsunami felaketinde 160 bini Endonezya'da olmak üzere 230 binden fazla kişi ölmüştü.

[Haber7]

Maldivler ‘yüksek yerlerden’ toprak alacak

Her yıl turistlerin yaklaşık 1 milyon dolar bırarak gittiği Maldivler, şimdilerde bu gelirle yaşanılabilecek yeni yerler satın alma telaşında. Ülkenin demokratik yollarla başa gelen ilk devlet başkanı Muhammed Ani Naşid 300 bin adalının küresel ısınmanın yarattığı iklim değişikliği yüzünden mülteci olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor. 1200 ada ve Hindistan kıyılarınca yayılan mercan adalarından oluşan ada zincirinin, deniz seviyesi bu şekilde yükselmeye devam ederse, sular altında kalmasından korkuluyor. Tahminler küresel ısınma sebebiyle 2010’da deniz seviyesinin 59 cm. yükseleceği yönünde. Naşid, küçücük bir yükselmenin bile denizden en yüksek noktası 2.4 m. olan takımadaları sulara gömebileceğini hatırlatarak “Bu, en kötü senaryo için hazırlanmış bir güvence politikası” diyor.
Geçen yıl oyları silip süpüren ve aynı zamanda bir insan hakları aktivisti olan Naşid, ilk hedeflerinin Sri Lanka ve Hindistan olduğunu, yerleşim yerlerinin boşluğu nedeniyle de Avustralya’yı düşündüklerini söylüyor. Uzmanlar Maldivler’in küresel ısınma kurbanı olacağını belirtirken bunun aynı zamanda bir ‘uyandırma çağrısı’ olduğunu vurguluyorlar. (The Guardian)
[Radikal]

17.11.2008

Roland Emmerich'ten 2012 Filmi

Independence Day ve Day After Tomorrow filmlerinden tanıdığımız Roland Emmerich’in yeni filmi “2012” 10 Temmuz 2009 günü tüm dünyada gösterime girecek. “Yarından Sonra” (Day After Tomorrow) filmi ile küresel ısınmanın yaratacağı olumsuz sonuçları ve buzul çağına girişi konu alan yönetmen, bu sefer Maya’ların Uzun Hesabına göre 21 Aralık (bazı hesaplara göre 22 veya 23 Aralık) 2012 tarihinde büyük felaketlerle insan çağının sona ereceği inancını ele alıyor. Filmin trailerını filmin official sitesinden (watch the trailer linkine tıklayarak) izleyebilirsiniz.

Official Site : http://www.sonypictures.com/movies/2012/ (With the Mayan calendar ending in 2012, a large group of people must deal with natural disasters such as )
Wikipedia Adresi : http://en.wikipedia.org/wiki/2012_(film)


12.11.2008

Konya'daki Gizemli Obruklar

Genellikle suların çekilmesiyle oluşan 33 metrelik obruğun oluşma süreci deprem sanıldı

Konya'nın Karapınar İlçesi’nde yeni bir obruk (derin çukur) daha oluştu. İnoba Köyü’nde oluşan obrukla birlikte Karapınar’daki obruk sayısı 15'e yükseldi. Obruğun 25 metre çapında, 35 metre derinliğinde olduğu belirlendi.
Rüzgar erozyonunun başgösterdiği Karapınar’da dün yeni bir obruk daha oluştu. Karapınar’a 14 kilometre güney batıda olan İnoba Köyü’nde meydana gelen obruk oluşumu, yerleşim yerine yaklaşık 100 metre mesafade bulunması köylüleri tedirgin etti. Bir haftadır yer altından ses duyduklarını belirten çiftçi Kadir Köroğlu, “Sürekli göçme sesleri geliyordu. Biz deprem oluyor sandık. Fakat dün, çökme oldu ve yeni bir obruk oluştu. Evlere çok yakın bir yerde meydana gelmesi bizleri korkuttu. Çünkü, obruğun çapı genişlerse evlere de zarar verebilir” dedi.
25 metre çapında 35 metre derinliğinde oluşan Obruk’ta inceleme yapan Karapınar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü personeli Ecmel Dinç, “Obruğun taban çapı geniş, o yüzden biraz daha büyüme ihtimalı var. Ayrıca su seviyesini de henüz ölçemedik. Belediye olarak, obruk çevresinde güvenlik şeridi çekip gerekli önlemleri alacağız” diye konuştu.
İnoba Köy halkının obruğu görmek için geldiği sırada, yeniden obruğun hareketlenmesi halk arasında panik yarattı. Karapınar’da bu yıl içinde 5’inci obruğun oluştuğu öğrenildi. Daha önce oluşan obrukların tamamının Karapınar’ın kuzeyinde ve Acıgöl çevresinde olurken, yeni olaşan obruğun güney batıda olması dikkat çekti.

[Milliyet]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...