23.02.2007

‘Adalar sular altında kalabilir’


Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği (EUROSOLAR) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar: Küresel ısınmanın yavaşlatılamaması durumunda irili ufaklı çok sayıda ada ile ada devleti sular altında kalabilir.

Doç. Dr. Uyar, başta enerji üretimi amaçlı fosil atıkların kullanımı olmak üzere insan etkinliklerinden kaynaklanan küresel ısınmanın yavaşlatılması için tüm dünyanın el birliği içinde olması gerektiğini kaydetti.

Küresel ısınmanın önüne geçilememesi durumunda Küçük Ada Devletler Birliği’ne (AOSİS) üye, deniz seviyesinden 3-4 metre yükseklikte olan ada devletlerinin tamamen, yerleşim birimleri kıyı şeridinde olan ada devletlerinin de kısmen tehlike altına gireceğini bildiren Uyar, kutuplardaki buzların kopmaya, dağlardaki karların erimeye başladığını ve daha fazla suyun atmosferde dolaştığını belirtti.

DENİZ SEVİYESİNDE 1 METRELİK YÜKSELME BEKLENİYOR

Uyar, daha önce ortalama 16 derece olan sıcaklığın, fosil yakıtların kullanımı nedeniyle son 150 yılda, 16.5 ile 16.8 derece düzeyine ulaştığını ifade ederek, “Küresel ısınma konusunda yapılan çalışmalarda deniz seviyesinin son 150 yılda 25 santimetre arttığı belirlendi. Bu olumsuzlukların devamı, önlenememesi durumunda özellikle ada devletleri açısından büyük tehlike gündeme geliyor.

Fosil yakıt kullanımı bu hızla devam ederse, deniz seviyesinde önümüzdeki yüzyılda 1 metrelik yükselme olması tahmin ediliyor. bu kadarlık yükselmenin neden olacağı doğal afetler adaları tamamen su altında bırakabilir” dedi.

[NTVMSNBC]

Bu kadar memura buzul mu dayanır...

Sabah Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil'den harika bir yazı :)

Küresel ısınmaya karşı önlem olarak, bizim memurların mesai saati değiştiriliyor.
8.5'ta işbaşı yapıyorlardı.
7'de yapacaklar.

Olacağı buydu zaten.
Gitmiyorsunuz vaktinde işe...
Buzullar eriyor sizin yüzünüzden!

Ne düşünüyorsunuz bilmem...
Ben çok önemsiyorum bu küresel ısınma meselesini... Onun için Hükümet'in hazırladığı "küresel ısınmaya karşı eylem planı"nı can kulağıyla takip ediyorum.
Üç bakan görevlendirildi bu iş için.
Enerji Bakanı.
Çevre Bakanı.
Tarım Bakanı.
Ortak basın toplantısı yaptılar...
Diş fırçalarken boşa su akıtmayın.
Traş olurken, çeşmeyi kısın.
Çamaşır makinesini ve bulaşık makinesini doldurmadan çalıştırmayın.
Düdüklü tencerede pişirin.
Akıllı klozet kullanın
.

Üç bakan açıkladı bunu.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nden korunmak için "pantolon paçalarını çoraba sokun" önerisi de bu ekibe ait...
Doğalgaz kesintisi olduğunda "çift kazak giyin" önerisi de.

Bilimin ışığında yönetilmek harika bi şey.

Küçük bir pürüz var sadece...
"Küresel" ısınmaya karşı millete "israf yapma" diyen devletin, "küreselleşme" gereği, 198 milyar dolar borcu var.
İthalat, 137 milyar dolar.
Yılda 33 milyar dolar faiz ödüyor.

"Dişini fırçalarken boşa su akıtma" diyor... Yuvacık Barajı'nda akmayan suya tomarla para ödüyor.
"Çamaşır makinesini doldurmadan çalıştırma" diyor... Doğalgazı almasa bile, parasını ödemek zorunda... Anlaşmayı öyle yapmış. Depo yapmamış. Dolduramıyor!
"Akıllı klozet kullan" diyor... Nehirler akıyor, o bakıyor; baraj yapmıyor.
"Düdüklü kullan, ısıyı dışarı kaçırma" diyor... Memleketin her tarafı maden, dışardan kömür satın alıyor.

Kaç baraj yapılırdı bu parayla, susuz kalmamak için? Kaç santrale filtre takılırdı, havaya daha az duman savurmak için? Kaç metro biterdi, daha az egzoz için?


Açıkça görüldüğü gibi, küresel ısınma denilen illet, memurun başının altından çıkıyor... Bir de, traş olmayı beceremeyen adamlarla, yemek pişirmeyi bilmeyen kadınlar yüzünden. Mahvettiler Alaska'yı.

20.02.2007

Kuş Gribi Bütün Dünyada!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), en son Mısır’da bir kadının ölümüne neden olan kuş gribinin tüm dünyaya yayıldığını belirtti. Kuş gribinin H5N1 tipi virüsünün Mısır’da bir kadının ölümüne neden olmanın dışında, yakın zamanda İngiltere’de görüldüğü ve 2500 hindinin telef olmasına yol açtığı belirtildi. İngiltere’de ilk kez görülen salgın, Asya dışında görülen en büyük salgındı.

İlk kez Asya’da 2003’de ortaya çıkan, çok bulaşıcı H5N1 virüsü geçen yıl hızla yayıldı. Kuş gribinin ortaya çıkması ve yayılmasının seyri ile hastalıkla ilgili bazı bilgiler şöyle:
* Virüs, Asya’da 2003’de yeniden ortaya çıkmasından bu yana 50 kadar ülke ve bölgede kuş gribine rastlandı.
* Sadece geçen yıl 30’dan fazla ülke, kuş gribi salgını tespit ettiğini bildirdi. Bu salgınlardan çoğu kuğu gibi yaban kuşları arasında görüldü.
* 2003’den bu yana virüs toplam 273 kişiye bulaştı.
* WHO’ya göre, 2003’den bu yana tüm dünyada kuş gribinden 167 insan öldü. Kuş gribinden insan ölümleri yaşanan ülkeler ise şunlar: Azerbaycan, Çin, Endonezya, Irak, Kamboçya, Mısır, Nijerya, Tayland, Türkiye ve Vietnam. Ölenlerin çoğu çocuklar ve gençlerdi.
* Sadece Vietnam ve Endonezya’da toplam 105 kişi öldü.
* H5N1 virüsü, yeni bir virüs değil. 1959’da İskoçya’da çıkan kuş gribi salgınına da bu virüs neden olmuştu.
* H5N1 tek kuş gribi virüsü değil. Başka tipte kuş gribi virüsleri de var. Örneğin 2003’de Hollanda’da H7N7 virüsünün yol açtığı bir kuş gribi salgını sonucu ülkedeki kümes hayvanlarının yaklaşık üçte biri, yani 30 milyondan fazlası itlaf edildi. Hollanda’da 89 insana H7N7 virüsü bulaştı, bunlardan veteriner olan biri öldü. Belçika’da aynı virüs nedeniyle 2,7 milyon, Almanya’da 400 bin kümes hayvanı itlaf edildi.
* H5N1 virüsünün insanlara geçtiği bilinen ilk vaka 1997’de Hong Kong’da görüldü. Virüsün bulaştığı 18 kişiden 6’sı öldü. Hong Kong hükümeti Hong Kong’daki bütün kümes hayvanlarını itlaf etti ve salgın sona erdi.
* İnsanlarda kuş gribi belirtileri tipik soğun algınlığı belirtilerinden -ateş, öksürme, boğaz ağrısı ve adale ağrısından - göz iltihapları, zatürre, ağır solunum yolu enfeksiyonları ve viral solunum yolu enfeksiyonlarına kadar değişiyor.
VİRÜSÜN BELİRLENMESİ
Kuşlar veya insanlar arasında rastlanan bir vakanın H5N1 virüsünden kaynaklanıp kaynaklanmadığı, bir ya da iki gün içinde ilk testlerle belirlenebiliyor.
Vakanın teyit edilmesi için gereken daha detaylı testler ise resmi laboratuvarlarda veya WHO laboratuvarlarında bir hafta ya da daha fazla sürebiliyor.
H5N1 virüsü asıl olarak kuşlarda görülen bir virüs olarak kalsa da uzmanlar, virüsün kolayca insandan insana geçebilecek bir virüs tipine dönüşebileceğinden korkuyor. Bu durumda kolayca yayılan virüsün bütün dünyada milyonlarca kişinin ölümüne neden olabilme ihtimali, en büyük endişe kaynağı.
Şimdiye kadar insanlardaki kuş gribi vakalarının büyük çoğunluğuna, virüslü kuşlarla doğrudan ya da dolaylı temasın neden olduğu belirlendi.
SON BİR YILIN VAKALARI
2006
* 8 şubat - Afrika’daki ilk H5N1 vakaları Nijerya’nın kuzeyindeki Kano, Kaduna ve Plateau eyaletlerindeki tavuklar arasında görüldü.
* 17 şubat - Mısır’da ilk kez tavuklarda H5N1 virüsü belirlendi.
* 18 Şubat - Hindistan’da ilk kez H5N1 virüsü kümes hayvanları arasında belirlendi.
* 25 şubat - Fransa’nın doğusundaki bir çiftlikte H5N1 virüsünden binlerce hindi öldü. Bu vaka, AB ülkelerinde kümes hayvanları arasında görülen ilk vakaydı.
* 8 Ağustos - Çin, ülkedeki ilk insanda kuş gribi vakasının, daha önce bildirildiği gibi 2005’de değil, 2003’de belirlendiğini açıkladı.
* 28 Eylül - Çin ilk kez diğer ülke bilim adamları ile H5N1 virüsü örneklerini paylaştı.
* 21 Aralık - Güney Kore’de kümes hayvanları arasında 4 ayrı vaka tespit edildi. Güney Kore Kasım ayında, son üç yılın ilk kuş gribi vakasını bildirmişti.
2007
* 9 Ocak - Çin, ülkede ilk kez kuş gribinin bir insana bulaştığını açıkladı. Geçen Aralık ayında kuş gribine yakalanan Anhui eyaletinden bir çiftçi, tedavi edilerek 6 Ocakta taburcu edildi.
* 15 Ocak - Tayland son altı ayda ilk kuş gribi (H5N1) vakasına ördekler arasında rastlandığını bildirdi.
* 16 Ocak - Japonya son 3 yılda ilk kez kuş gribi (H5N1) salgınının güneydeki bir ilde kümes hayvanları arasında görüldüğünü bildirdi. Japonya 3 Şubat’ta 3 salgın daha bildirdi.
* 24 Ocak - Macaristan’da kazlar arasında çıkan kuş gribi salgını sonucu binlerce kaz itlaf edildi.
* 3 Şubat - WHO, Nijerya’da kuş gribinden 22 yaşında bir kızın öldüğünü bildirdi. Nijerya’daki vaka, Sahra altı Afrika’da kuş gribinden (H5N1) bir insanın öldüğü ilk vaka idi.
* 3 Şubat - İngiltere’de bir çiftlikteki 2500 hindinin H5N1 virüsü nedeniyle öldüğü belirlendi. Bu İngiltere’deki ilk kuş gribi salgını idi. Salgından sonra ilan edilen koruma bölgesi kararı hala yürürlükte.
* 16 Şubat - WHO Mısır’da bir kadının kuş gribinden öldüğünü açıkladı. Böylece kuş gribinden ölen insanların sayısı 167’ye yükseldi.
İNSANLARDA KUŞ GRİBİ
DSÖ verilerine göre, H5N1 virüsü nedeniyle kuş gribine yakalanan ve ölen insanların ülkelere göre dağılımı şöyle:

15.02.2007

TOTAL'e Çevre Kirliliği Davası

Felaketle ilgili olarak petrol şirketi Total'in de suçlandığı dava Paris'te başladı.
Fransa hükümeti, Total'den 200 milyon dolar istiyor.
Dünyanın en büyük dördüncü petrol şirketiyse, suçlamaları reddediyor.
Erika adlı bir tankerin 1999'da Brittany bölgesi açıklarında ikiye ayrılıp batması sonucu 20 bin ton petrol denize sızmıştı.
Olay sonucu Fransa'nın Batı kıyıları büyük oranda kirlenmiş, yaklaşık 300 bin deniz kuşu da ölmüştü.
Biscay Körfezi'ndeki kazanın üstünden sekiz yıl geçti, kirlilik sorunu büyük oranda çözüldü.
Total, temizlik operasyonu için yaklaşık 200 milyon euro harcadı. Ancak olayla ilgili kötü hatıralar hala akıllarda.
Total şirketi denizi kirletmek, kasıtlı olarak gerekli önlemleri almamak ve insanların yaşamlarını tehlikeye atmakla suçlanıyor.
Şirketle birlikte 14 kuruluş ve kişi de suçlananlar arasında.
Bu kişi ve kurumlar arasında, Erika gemisinin Hint kaptanı ve 25 yıllık geminin tehlike teşkil etmediği yolunda bir rapor veren İtalyan şirket de var.
[BBC Turkish]

14.02.2007

Amerika'da gizemli balarısı ölümleri

Amerikalı bilimadamları ülkenin dört bir yanındaki bal arılarının Koloni Çöküş Bozukluğu olarak adlandırdıkları gizemli bir hastalığın sonucu olarak ölmekte olduklarını açıkladılar.

Penn Devlet Üniversiyesi araştırmacıları bu durumun tarım için alarma neden olduğunu söylerken, kimi yetiştiriciler bu bahar ve yaz aylarında arıların ürünlerini tozlayıp tozlamayacağından emin değiller.

Bilimadamları balarısı ölümlerine neden olabilecek keneler ve kenelerle ilişkili hastalıklar, bazı bilinmeyen patojenik hastalıklar ve pestisid kirlenmesi veya zehirlenmesi gibi çok sayıda faktör tanımladıklarını, fakat kesin bir nedenin belirlenmediğini söylüyorlar.

Elma, şeftali, soya fasulyesi, balkapağı, salatalık, dut, ahududu, böğürtlen ve çilek, balarılarının polenlerini yaymasına gerek duyan ürünler

[Kaynak]
Honeybee Deaths are Alarming Growers

U.S. scientists say honeybees across the nation are being killed as the result of a mystery disease that scientists are calling Colony Collapse Disorder.
Penn State University researchers say the situation is causing alarm for agriculture, with some growers uncertain whether bees will be available to pollinate their crops this spring and summer.
"During the last three months of 2006, we began to receive reports from commercial beekeepers of an alarming number of honeybee colonies dying in the eastern United States," said Maryann Frazier, apiculture extension associate in Penn State's College of Agricultural Sciences. "Since the beginning of the year, beekeepers from all over the country have been reporting unprecedented losses."
Scientists say they've identified several factors that might be causing the honeybee deaths, such as mites and associated diseases, some unknown pathogenic disease and pesticide contamination or poisoning, but no definitive cause has been determined.
Crops dependent upon honeybee pollination include apples, peaches, soybeans, pumpkins, cucumbers, cherries, raspberries, blackberries and strawberries.

13.02.2007

Silvan'da da Kuş Gribi!

Tarım Bakanlığından yapılan açıklama aşağıdadır :

KUŞ GRİBİ BASIN AÇIKLAMASI


Batman ili Gercüş ilçesine bağlı Boğazköy köyünde, köy tavuklarında görülen Kuş Gribi hastalığının yanı sıra Diyarbakır İli Silvan Tarım İlçe Müdürlüğü’nce sahada yapılan aktif sağlık taramalarında Akçayır köyü Yeşilalan mezrasında şüpheli tavuk ölümlerine rastlanmıştır.

Silvan Tarım İlçe Müdürlüğü ekiplerince 11.02.2007 tarihinde alınan 3 adet tavuk numunesi Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne gönderilmiştir.

Numuneler 12.02.2007 günü saat 13.00’te enstitüye ulaşmış ve hızlı testte pozitif bulunmuştur. Tedbir olarak Akçayır köyü ve köye bağlı 5 mezranın 3 km’lik yarıçaplı alanda yer alması nedeniyle geçici karantina konularak itilaf işlemleri başlatılmıştır. İleri laboratuar tetkikleri sürmektedir.
Tarım Bakanlığı Açıklaması

9.02.2007

Kuş Gribi Türkiye'de!!


Gercüş ilçesine bağlı Boğazköy'de 170 kanatlı hayvanın kuş gribi virüsünden öldüğü açıklandı. 10 kilometrelik alanda karantina tedbirine geçildi
Türkiye'nin, ilk kez 5 Ekim 2005'te Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Kızıksa beldesinde 2 bin hindinin bir gecede telef olmasıyla tanıştığı kuş gribi hastalığı yeniden ortaya çıktı. Batman'da ölen kanatlılarda kuş gribi tespit edildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasına göre, göçmen kuşların görüldüğü bölgede 5 Şubat'ta şüpheli tavuk ölümleri yaşandı. İhbar üzerine, veteriner hekimlerce olay mahallinden alınan numuneler Elazığ Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne ulaştırıldı. İnceleme sonucu kuş gribi virüsü saptandı.
Karantina başladı
Boğazköy etrafında 3 kilometre yarıçapında kontrol, 7 kilometre çapında da gözetim bölgesi oluşturularak sıkı karantina tedbirlerine geçildi. Kontrol bölgesi kapsamına, hastalık kaynağı olan Boğazköy'ün yanı sıra Aydınlı ve Rüzgârlı köyleri de alındı. Açıklamada, "Boğazköy'de 800 tavuk, 80 hindi, 20 ördek ve kaz mevcut olup hastalık sürecince toplam 170 muhtelif kanatlı hayvan ölmüştür. Kontrol bölgesindeki mevcut kanatlı hayvanların itlaf işlemlerine başlanmıştır" denildi.
Açıklamada, Türkiye'de son kuş gribi vakasının 31 Mart 2006'da görüldüğü anımsatıldı. Batman'daki bu son olaya kadarki süreçte bakanlık laboratuvarlarına 700 şüpheli örnek intikal ettiği ve tüm numunelerde negatif sonuca ulaşıldığı vurgulandı.
Açıklamada şu uyarılar yapıldı:
# Kümes hayvanları açıkta bulundurulmamalı.
# Yetiştiriciler, ani ve toplu ölümle seyreden şüpheli kanatlı ölümlerini en yakın bakanlık birimine bildirmeli.
# Kümes hayvanları kapalı alanlarda tutulmalı.
# Ölen hayvanlar çevreye atılmamalı.
# Hastalık şüphesi olan veya ölmüş kümes hayvanlarıyla hiçbir şekilde doğrudan temas edilmemeli.
# Ticari yetiştiricilik yapan kanatlı işletmelerince biyo-güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarılmalı.
3 çocukta şüphe
Boğazköy'de hayvanlarla temas ettikten sonra baş dönmesi ve yüksek ateş görülen 16 yaşındaki Selman Çakır, 3 yaşındaki Ramazan Tuncel ile 1.5 yaşındaki Mehmet Tuncel, tedavi altına alındı. Doktorlar, "Tedbir amaçlı müşaade altında tutuyoruz" dedi.
Bird flu outbreak in Turkey

Turkish officials have confirmed that there has been an outbreak of avian influenza in the country's south-east.
Turkey's agriculture ministry said at least 170 chickens had died in a village in the province of Batman.
The ministry said it was checking if the bird deaths were caused by the H5N1 strain of avian influenza. It is believed wild birds spread the disease.
The country culled more than 1.3 million birds last year in an effort to control the spread of the virus.
"Strict quarantine measures have been taken in an area of 10km (6.2 miles) around the village where the disease was identified," the ministry said in a statement.
Turkey saw the first human deaths from H5N1 outside Asia, in January 2006, when 12 people were infected, four of whom later died.

4.02.2007

Son kuş gribi vakaları

Japonya Ölümcül Kuş Gribi Salgınını Onaylıyor :

TOKYO -- Cumartesi günü Japon otoriteler ülkenin güneyindeki bir kümes hayvanı çiftliğinde kuş gribi virüsünün öldürücü H5N1 türünün sebep olduğu ülkenin dördüncü salgın vakasını onayladılar.

Geçen ay, Shintomi'deki çiftlikte yaklaşık iki düzine tavuk ölü bulunmuştu. Tarım Bakanı Cumartesi günü yaptığı açıklamada kuşlarda insanlar için ölümcül olan H5N1 virüsü tespit edildiğini açıkladı.

İngiltere'de ölümcül kuş gribi virüsü :

Londra - Yetkililer, Cumartesi günü, ticari bir çiftlikteki hindilerde H5N1 kuş gribi virüsünün bulunduğunu onayladılar.

Çevre, Besin ve Köy İşleri Bakanlığı, çiftlikteki yaklaşık 2,500 hindinin ölümüne sebep olan virüsün ocak ayında Macaristan'da bulunan virüs ile aynı, oldukça bulaşıcı Asya kökenli virüs olarak tanımlandığını açıkladı.

Nijerya kuş gribinden ölümü onayladı :

Düya Sağlık Örgütü tarafından Nijerya'nın kuş gribinin sebep olduğu ilk insan ölümü onaylandı.

Londra'daki testler 17 Ocak'ta ölen 22 yaşındaki kadının ölümcül H5N1 virüsü yüzünden öldüğünü gösterdi.

Nijerya Afrika'nın ilk H5N1 vakasını yaklaşık bir yıl önce bildirmişti.

Tayland'da kuş gribi salgını :

Tayland Çiftlik Hayvanları Bakanlığı, Angthong'un merkezi eyaletinde tavuklarda ölümcül H5N1 virüsünü bulunduktan sonra, bu yıl üçüncü kuş gribi salgınını onayladılar.

17 kişinin öldüğü 2004'teki en son salgından bu yana Tayland'da 25 kuş gribi hastası bulunmaktadır.

TOKYO -- Japanese authorities on Saturday confirmed the country's fourth outbreak of the virulent H5N1 strain of the bird flu virus at a poultry farm in the country's south.

About two dozen chickens were found dead at the farm in Shintomi, southwestern Miyazaki state, last month. The birds had been infected with the H5N1 strain deadly to humans, the Agricultural Ministry said Saturday.

Deadly bird flu virus found in Britain :

London - Officials confirmed Saturday that the H5N1 strain of bird flu had been found in turkeys on a commercial farm - Britain's first mass outbreak of the disease that has ravaged Asia's poultry stocks and killed more than 160 people worldwide.

The virus strain that killed about 2,500 turkeys on the British poultry farm was identified as the highly pathogenic Asian strain, similar to a virus found in Hungary in January, the Department for Environment, Food and Rural Affairs said.

It was the first time the deadly H5N1 strain was found on a British farm.

Nigeria bird flu death confirmed :

Nigeria's first human fatality from bird flu has been confirmed by the World Health Organisation.

Tests in London confirmed that a 22-year-old woman died on 17 January was infected with deadly H5N1 strain.

Nigeria reported Africa's first cases of H5N1 about a year ago.

Latest bird flu outbreak in central Thailand :

The Livestock Department of Thailand Thursday confirmed the third outbreak of bird flu this year, after they found the deadly H5N1 virus among chickens in central province of Angthong.

There have been 25 bird flu patients in Thailand since the most recent outbreak here in 2004, of whom 17 died of the H5N1 virus.

2.02.2007

Sibirya’da gizemli sarı-turuncu kar

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Sibirya’da birçok köye sarı-turuncu renkli kar yağdığını, bunun sebebini anlamak üzere bölgeye uzmanlar gönderildiğini bildirdi.

İtar-Tass’ın bildirdiğine göre, Rusya ile Kazakistan sınırındaki Batı Sibirya’nın Omsk bölgesindeki beş kesimde gözlenen açık sarı ve turuncu renkli kar karakteristik bir küf kokusuna sahip bulunuyor.
Rus yetkililer, kimyasal test yapmak üzere gönderilen uzmanların başlıca görevinin bölgedeki kirlilik oranını belirlemek ve yağan karın ortaya koyduğu tehlikenin derecesini tespit etmek olduğunu belirttiler.

Gizemli kardan etkilenen bölgenin bin 500 km2 civarında olduğu ve burada 27 binden fazla insanın yaşadığı kaydedildi.

Sibirya’nın en büyük kentlerinden Omsk’un başkenti olduğu Omsk bölgesi önemli bir petrol sanayi merkezi.
[NTVMSNBC]
Orange-coloured snowfall in Omsk reg not radioactive - tests

February 1 (Itar-Tass) - An orange-coloured snowfall in Russia’ s Siberian Omsk region on Wednesday was not radioactive, according to first lab tests made by specialists of the Russian Ministry for Emergency Situations and the Rospotrebnadzor consumer rights watchdog.
“At the present moment, we cannot give explanations to the snow which is oily to the touch and has a pronounced rotten smell, and we are waiting for the results of a thorough test on samples,” the environmental prosecutor of the Omsk region, Anton German, said.
“We have requested information about analogous phenomena across Russia. There have been similar cases, but only one of them was man-caused. In all other cases there were natural reasons behind coloured snowfalls: seaweeds, sand, etc.,” he stressed.
The abnormal snowfall covered the area of over 1,500 square kilometres with a half-centimetre layer of snow. Several dozen settlements with the population of about 3,000 people were hit.
There are no major industrial enterprises within the radius of 200 kilometres, and show there has always been renowned for its crystal cleanness and witness. These five districts of the Omsk region are a zone, where ecologically clean agricultural products are grown
click to read more : ITAR TASS

1.02.2007

Avustralya'da kuş ölümlerinin gizemi çözülemedi

Batı Avustralya'nın güneyinde, Esperance yakınlarında binlerce kuş öldükten BİR AY SONRA, araştırmacılar hâlâ bir neden bulamadılar

Çeviri: Elfun K

BA Çevre ve Koruma Bakanlığı (DEC) otopsi çalışmalarının ölümlerin nedenine dair herhangi bir sonuca varamadığını açıkladı.
4000 üzerindeki nektar-yiyici kuşun 7 Aralık ve 2 Ocak arasında bölgede öldüğü tahmin ediliyor.
Kuşlar, yağmur sistemleri ve su tankları gibi su kaynaklarının yakınlarında ölü olarak bulundular.
DEC, kuş virüslerinin ve bakteriolojik sebeplerin ölüm sebebi olmadığını ve büyük olasılıkla toksin kaynaklı olduğunu söyledi.
DEC doğa koruma bölüm yöneticisi David Mell, otopsi çalışmalarının ikna edici olmadığını, bu yüzden daha fazla kuşun test için gerekli olduğunu söyledi.
Diğer toksikolojik testler devam ederken, şimdiye kadar testler bazı ağır metaller ve pestisidler üzerine uygulanmıştır.

DEC, Esperance kuş ölümleri ve Ocak başlarında, Esperance'den 380km doğusunda yer alan Narembeen'da bir evde yaklaşık 200 kırlangıcın ölümü arasında herhangi bir bağlantı bulamadı.
DEC'e göre kırlangıçlar Narembeen'deki "kötü hava koşulları" sebebiyle öldü.[Kaynak]
No answer to bird death mystery

A MONTH after thousands of birds died around Esperance, in Western Australia's south, investigating authorities still have not established a cause.
WA's Department of Environment and Conservation (DEC) said post-mortem examinations into the cause of the deaths had been inconclusive.
Up to 4000 nectar-eating birds are estimated to have died in the area between December 7 and January 2.
The birds, mostly yellow-throated miners, wattle birds, new holland honeyeaters and silvereyes, plus some seagulls and pigeons, were found dead near water sources such as sprinklers and water tanks.
The DEC said bird viruses and bacteriological causes had been ruled out as the cause of death and toxins were still the most likely culprit.
DEC nature protection branch manager David Mell said because the post-mortem examinations had been inconclusive more birds were needed for testing.
"Any person coming across clusters of eight or more dead birds or other fauna is asked to report the matter to their local DEC office," Mr Mell said.
The department already has arranged to collect another 15 birds for examination.
Tests have so far been carried out for some heavy metals and pesticides with other toxilogical tests continuing.
"We appreciate the patience of the local community while a thorough investigation takes place," Mr Mell said.
The DEC has ruled out any connection between the Esperance bird deaths and the death of about 200 treemartins at a house in Narembeen, 240km east of Perth and 380km from Esperance, in early January.
The treemartins died because of "extreme weather" at Narembeen at that time, the DEC said.
Normally hot summer temperatures fell to about 16C on January 5 in Narembeen as storms swept through the region.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...